Geslaagd protest tegen boringen naar schaliegas

oktober 1, 2012

Geslaagd protest tegen boringen naar schaliegas

Tientallen mensen protesteerden op 22 september in Utrecht tegen het boren naar schaliegas in de regio Utrecht. In het Moreelsepark zei onder meer de NMU zich grote zorgen te maken over de proefboringen. De demonstratie maakte deel uit van een wereldwijde protestdag tegen de omstreden manier waarop schaliegas wordt gewonnen.

Het protest vond plaats op de stoep bij Energie Beheer Nederland (EBN), dat namens de Nederlandse staat deelneemt in gaswinningsprojecten in Nederland. Schaliegas Vrij Nederland, Milieudefensie en de NMU vragen EBN niet te investeren in schaliegasprojecten. Het bedrijf BNK Petroleum heeft in Utrecht, Flevoland en Gelderland om toestemming gevraagd om naar schaliegas en steenkoolgas te zoeken.

De winning van schaliegas en steenkoolgas heeft een enorme impact op milieu en omgeving. Voor de winning is fracking nodig: het met behulp van een mix van water, chemicaliën en zand openbreken van onderaardse rotslagen. In de VS en Australië, waar al veel boringen plaatsvinden, regent het klachten over vervuild grondwater, smog en een toename van aardbevingen. In Frankrijk is fracken daarom onlangs verboden. En Oostenrijk trok een oliebedrijf zijn boorplannen deze week in, omdat het verwachtte niet te kunnen voldoen aan de milieuwetgeving daar.

In Nederland heeft de Tweede Kamer het ministerie van EL&I verzocht een studie uit te laten voeren naar de risico’s van dit type gaswinning. Tot die tijd mogen er geen proefboringen uitgevoerd worden. De studie is naar verwachting pas medio 2013 klaar. Wij vinden dat er niet zolang gewacht hoeft te worden. We willen in Nederland geen schaliegas!

Zie voor een impressie het filmpje op RTV Utrecht, inclusief een interview met Joris Hogenboom, directeur van de NMU (vanaf minuut 1:54 en verder).