Fietser Bram: ‘Stel Wieken-Vinkenhoef open voor natuur’

augustus 19, 2013

Fietser Bram: ‘Stel Wieken-Vinkenhoef open voor natuur’

Het ligt nu al een jaar of zeven braak: het bedrijventerrein Wieken-Vinkenhoef, tussen Amersfoort en Hoevelaken. Zolang er hier niks gebeurt, kan zich hier prima tijdelijk natuur vestigen. Dat zag fietser Bram Witvliet gisteren met eigen ogen, na alweer een indrukwekkende fietstocht.

De NMU houdt een sponsor-fiets-actie voor nieuwe, tijdelijke natuur in de provincie Utrecht. Spil in deze sponsor actie is student Bram Witvliet. Onder het motto ‘Bram fietst voor nieuwe natuur, help de NMU’, fietst hij momenteel langs alle dorpen en steden in de provincie Utrecht.

Foto: Desirée SchippersVerlaten bedrijventerrein in Amersfoort

In Amersfoort fietste Bram langs het bedrijventerrein Wieken-Vinkenhoef, tussen Amersfoort en Hoevelaken, in de oksel van de A28 en de spoorbaan. (Foto: Desirée Schippers, www.desireeschippers.nl)

Kees Quaadgras van IVN Amersfoort, die Bram het terrein liet zien, vertelde dat dit gebied nu al een jaar of zeven braak ligt. “Sinds de recessie is er geen tot weinig interesse van het bedrijfsleven om hier zich te vestigen,” zegt Bram. “In de tussentijd gebeurt er niks met het gebied en kan er prima tijdelijke natuur worden aangelegd.”

Over Brams tocht verscheen op 15 augustus een artikel in AD Amersfoortse Courant. Met vriendelijke toestemming van schrijver Daniëlle Rijsdijk en fotograaf Desirée Schippers is het artikel hier te downloaden.

Toekomstige tochten: 7 en 21 september

Op 7 september doet Bram Soestduinen, Soesterberg, Soestdijk, Groenekan, Hollandsche Rading, Maartensdijk en Westbroek aan. Tips voor goede plekken voor tijdelijke natuur zijn welkom bij de NMU! Op 21 september (onder voorbehoud) sluit Bram zijn ‘Utrechtse tour’ af met een tocht langs alle plaatsjes in de provincie waar hij nog niet is geweest.

Tijdelijke natuur

De NMU pleit voor tijdelijke natuur op plekken in de provincie die al lange tijd braak liggen en waar voorlopig niets gaat gebeuren. Stukken grond in een dorp of stad waarvoor ooit bouwplannen zijn gemaakt, maar waar (door de economische crisis) voorlopig niet gebouwd gaat worden. De NMU vindt het jammer dat niets met deze terreinen wordt gedaan. Natuur zou een mooie tijdelijke oplossing kunnen zijn. Door hier tijdelijk natuur te creëren geef je een flinke impuls aan de rijkdom aan plant- en diersoorten (biodiversiteit) in de provincie.

Op 17 september organiseert de NMU hierover samen met het InnovatieNetwerk een bijeenkomst.

Bram fietst

Bram is een enthousiaste fietsende student die voor het goede doel (natuur dichtbij) alle plaatsen in Nederland langs fietst. (zie www.bramfietst.nl)

Je kunt in Utrecht fietser Bram en de NMU steunen in de zoektocht naar geschikte natuurlocaties. Je geld wordt goed besteed. Met de opbrengst van de actie gaat de NMU aan de slag met een aantal terreinen in de provincie. De NMU kijkt of ze geschikt zijn voor tijdelijke natuur (een moestuin of een parkje kan natuurlijk ook), onderzoekt de wensen van omwonenden en gaat in overleg met de eigenaar van de grond om een groene invulling ook daadwerkelijke te realiseren.