Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
De fiets is gezonder maar ook sneller?

De fiets is gezonder maar ook sneller?

De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) voert in de Provincie Utrecht actief campagne voor schonere, gezondere lucht. In deze campagne www.GezondOpPad.nl roept zij Utrechters op vaker de fiets te pakken. Nu nog zijn 60% van alle autoritjes korter dan 10 km. Ritjes die makkelijk op de fiets gedaan kunnen worden. Beter voor de fitheid , gezondheid en beter voor de luchtkwaliteit. Maar is de fiets ook sneller? De NMU deed een wedstrijd fiets – auto van Utrecht Oost naar Utrecht West. In dit filmpje zien we wie er het snelst is op een door de weekse dag om 16.30 uur.

 

Fiets auto race van Utrecht Oost naar Utrecht West, wie is sneller? from NMUcommunicatie on Vimeo.

Achtergrond campagne GezondOpPad
De NMU is een meerjaren campagne gestart om de luchtkwaliteit en de gezondheid van Utrechters te verbeteren. Het is slecht gesteld met de luchtkwaliteit in Nederland en met name in de grote steden zoals Utrecht. Maar liefst één op de acht Nederlanders sterft vroegtijdig door luchtvervuiling. Dat percentage ligt voor Utrecht zelfs hoger. Daarmee staat luchtvervuiling inmiddels in de top 3 van veroorzakers van ziekten en sterfte, samen met overgewicht en roken. Vooral kinderen, ouderen en inwoners van steden zijn extra kwetsbaar.

In de campagne roept de NMU Utrechters op voor korte afstanden vaker de fiets te pakken. Daarnaast doet de organisatie met een petitie een beroep op gemeenten om meer fietsstraten in te richten en de fiets vaker voor te laten gaan. De petitie is ondertussen door 900 Utrechters ondertekend op http://gezondoppad.nl/petitie/. Na de zomer wordt een app gelanceerd die fietskilometers gaat bijhouden. Fietsers kunnen elke 100 gereden kilometers omwisselen voor korting bij winkels in Utrecht. Dus hoe meer je fietst, hoe meer korting.

Zie http://gezondoppad.nl/over-de-campagne/


Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI