Energy X van start; energiebesparing voor en door studenten

februari 6, 2014

Energy X van start; energiebesparing voor en door studenten

Manage Your Energy, de energie wedstrijd tussen studentenhuizen, krijgt een vervolg. De NMU gaat, samen met studenten, onderzoeken hoe Utrechtse studenten hun energieverbruik kunnen verminderen. We noemen het project Energy X.

Utrecht is een studentenstad. Een op de vijf inwoners is student. Als de stad Utrecht in 2030 energieneutraal wil zijn, dan kan dat niet zonder studenten te betrekken.
Daarom is afgelopen maanden de Manage your Energy battle gehouden. Georganiseerd door studenten en ondersteund door onder andere de NMU. Met behulp van een energiebespaarmanager in alle deelnemende huizen, kreeg iedere student non-stop inzicht in het energieverbruik van zijn of haar huis. Lees hier meer over Manage Your Energy.

Inzicht in energieverbruik

Inzicht is de start van besparen en Manage Your Energy heeft de afgelopen maanden laten zien hoeveel energie studenten kunnen besparen wanneer ze dit inzicht verkrijgen. In totaal hebben tien studentenhuizen de afgelopen 3 maanden 6361 kWh bespaard wat overeenkomt met €1335,82. De titel energiezuinigste studentenhuis van Utrecht is gewonnen door het studentenhuis aan de Duurstedelaan.

Project Energy X

De wedstrijd is 31 januari afgelopen, maar de NMU gaat door met energiebesparing en studenten in het project Energy X. De komende maanden inventariseren we, samen met studenten, de kansen en knelpunten.

Leuk en lonend

Energy X is gestart om te kijken hoe we energiebesparing bij studenten groter kunnen maken. Het moet leuk zijn en lonend, van en voor studenten, via hun eigen netwerken uitgedragen. Studenten kunnen veel energie besparen door hun energiegedrag te veranderen en kleine aanpassingen uit te voeren, zoals gordijnen sluiten of het aanbrengen van tochtstrippen.

Gedragsverandering

De focus ligt in eerste instantie op de student zelf, op gedragsverandering, en op energiebesparende ingrepen in studentenhuizen.  Bijvoorbeeld door vervanging van energie-slurpende apparaten als tweedehands koelkasten en wasmachines. Als er genoeg studenten zijn die energie willen besparen, kunnen we vervolgens de druk opvoeren op huisbazen om verduurzaming van de woningen zelf aan te pakken.

Ook meedoen?

Ben jij student en vind je dit interessant ? We horen graag je ideeën over kansen op het gebied van energiebesparing bij studenten.

De gemeente Utrecht ondersteunt dit project financieel.