Energiezuinig huren in Amersfoort 

mei 6, 2015

Energiezuinig huren in Amersfoort

Hoe krijgen we de sociale woningvoorraad energieneutraal in 2030?

Amersfoort heeft hoge ambities als het gaat om energiebesparing. In 2030 wil de stad klimaatneutraal zijn. Eind 2012 maakten gemeente met woningcorporaties en huurdersorganisaties duurzaamheidsafspraken. Gemeente Amersfoort is ook Hoogspringers-stad. Dit betekent dat Amersfoort voorop loopt op gebied van (de voorbereidingen op grootschalig toepassen van) Nul-op-de-Meter-renovaties. Portaal is landelijk koploper (met projecten in onder andere Soesterberg en Maarssenbroek), De Alliantie onderzoekt de mogelijkheden voor een Nul-op-de-meter renovatie in Amersfoort.

Waar kiezen we met zijn allen voor? Grootschalig Nul-op-de-meter, of blijven renoveren zoals we altijd deden? Wat betekent de nieuwe woonwet voor deze nieuwe opgave? De Natuur en Milieufederatie Utrecht organiseert ook in 2015 weer, samen met de Woonbond en gemeente Amersfoort, deze avond om hierover met elkaar in gesprek te gaan. En zo inzichtelijk te krijgen wat de voortgang is ten opzichte van vorig jaar!

Wat: StookjeRijk-debat over energiezuinig, comfortabel en betaalbaar wonen in de Amersfoortse huursector
Waar: Stadscafé De Observant (Mathildezaal), Stadhuisplein 7, Amersfoort
Wanneer: Donderdag 4 juni 2015. Van 19.15 uur tot 22.00 uur (inclusief borrel)
Wie: Iedereen die geïnteresseerd is in betaalbaar wonen en energiebesparing in de Amersfoortse huursector, in innovatie en Nul-op-de-Meter-renovaties. Bestuurders, beleidsmedewerkers en raadsleden van gemeente Utrecht, huurders (individueel en georganiseerd), woningcorporaties, bouwpartijen en andere geïnteresseerden.

Programma

  • 19.15 uur: Koffie, thee
  • 19.30 uur: Welkom en aanleiding, verwachtingen in de zaal dagvoorzitter Michel Jehae
  • 19.40 uur: Speciaal welkom aan Fleur Imming, wethouder Wonen
  • 19.45 uur: Stand van zaken in Amersfoort + ambities (Jaap van Leeuwen, Woonbond en Ieke Benschop, NMU)
  • 20.00 uur: Pitches duurzame tools:  zonnepanelen op daken corporatiewoningen (Roland van der Klauw, Wocozon); 2000 woningen naar Nul-op-de-meter (Herman Schotman, 033energie); energiebewuste huurders (Yvonne Feuerhahn, De Energieambassade)
  • 20.15 uur: Drie vragen over geleerde lessen en ambitieniveaus woningcorporaties. Portaal: Bart van der Laag, De Alliantie: Egbert Dekker, Omnia: Jeroen Eisen, Mark Drost
  • 20.30 uur: pauze
  • 20.45 uur: Drie vragen over geleerde lessen en ambitieniveaus gemeenteraad & huurders. In gesprek met de zaal over de ambities (waaronder raadsleden, huurdersorganisaties en de woningcorporaties)
  • 21.15 uur: Samenvattend: wie gaat morgen wat doen? En welke slimme ideeën en concrete voorstellen kunnen we meegeven voor een duurzame sociale woningvoorraad in 2030? Input voor de roadmap.
  • 21.30 uur: Borrel