Energiebesparing voor coöperaties: zo pak je het aan (en maak kans op 10.000 euro)!

mei 6, 2014

Energiebesparing voor coöperaties: zo pak je het aan (en maak kans op 10.000 euro)!

De kracht van lokale energie-initiatieven is dat ze veel burgers samen kunnen brengen om duurzame energie op te wekken. Via zonnepanelen bijvoorbeeld. Toch kun je naast energie opwekken ook veel doen aan energiebesparing. De vraag is alleen: hoe? Daarover gaat de grote netwerk- en energiebesparingsavond voor coöperaties van de NMU op 28 mei.

Tips en trucs voor coöperaties

Op deze avond vertellen deskundigen van verschillende energie-coöperaties over hun plannen en projecten om succesvolle energiebesparingsprojecten uit te voeren. Ze geven tips over hoe je bewoners benadert en enthousiasmeert en hoe je onafhankelijk advies geeft op het gebied van energieneutraal verbouwen.

Stappenplan

De avond wordt ingeleid door journalist Marie-Claire van den Berg. Zij schreef het boek ‘Groen Doen’ en heeft een wekelijkse column over duurzaam leven in de Telegraaf. Ook is zij bezig met het voorbereiden van de duurzame verbouwing van haar eigen huis.

Hoofdgasten op deze avond zijn onder andere Felix van Gemen van de Energiesprong. Van Gemen ontwikkelde een stappenplan waarmee coöperaties aan de slag kunnen als ze zelf energiebesparingsprojecten willen opzetten. Hij vertelt onder andere hoe je bewoners over de streep kunt trekken om écht te gaan besparen. Rianne Bakker van Energie-U zal spreken over het succes van de buurtambassadeur en energiecoöperatie BENG! uit de Bilt vertelt over de kracht en de mogelijkheden van samenwerken met de gemeente.

Tijdens de avond zijn verschillende deskundigen op het gebied van duurzaam renoveren en financiering aanwezig om vragen te beantwoorden. Een van hen is Ieke Benschop. Zij heeft ruime ervaring met energiebesparingen in de huursector en weet waar je op moet letten als je op grotere schaal wil gaan besparen. Ook zullen we een aantal concrete cases op het gebied van energiebesparing gaan doornemen, zodat coöperaties na afloop een handvat hebben om mee verder te werken.

Win 10.000 euro!

Netwerk Utrecht 2040 looft een prijs van 10.000 euro uit voor het beste projectinitiatief dat bijdraagt aan grootschalige energiebesparing in de bebouwde omgeving. Tijdens de energiebesparingsavond op 28 mei zullen we kort ingaan op deze prijsvraag en gaan we aan tafel om ideeën te bedenken voor een gezamenlijk plan voor energiebesparing.

Muziek

Hoewel de avond in het teken staat van energiebesparing, gaan we ook energie opwekken, in creatieve zin! Op uitnodiging van de NMU komt singer/songwriter Koen Zinnemers optreden. De Utrechtse zanger is bezig met een nieuw album waar hij een voorproefje van gaat geven.

Waar en wanneer

Datum: woensdag 28 mei, 20:00
Locatie: In De Ruimte, Oudegracht 230, 3511 NT Utrecht

Foto bovenaan: In De Ruimte