Energiebespaarcafés inspireren tot huiskamerbijeenkomsten

april 26, 2013

Energiebespaarcafés inspireren tot huiskamerbijeenkomsten

Tijdens de zes recente energiebepaarcafés in de Utrechtse Waarden hebben 150 tot 180 mensen informatie gekregen over energiebesparing. Een aantal van hen vroeg energiebespaaradviezen aan bij de aanwezige adviseur. De NMU hoopt dat dit het startpunt is voor nieuwe activiteiten in de regio.

Het eerste energiebespaarcafé in deze serie vond plaats op 3 april in Linschoten. Daarna trok het ‘energiebespaarcircus’ langs IJsselstein (tweemaal), Lopik, Oudewater en Montfoort. De cafés vonden plaats in het kader van de campagne ‘Meer Waarden met Minder Energie’. Binnen de campagne werkt de NMU samen met lokale ondernemers, de Kamer van Koophandel en de betrokken gemeenten.

Oriëntatie op maatregelen

De meeste aanwezigen waren zich al aan het oriënteren op mogelijkheden om in huis energie te besparen, bijvoorbeeld met spouwmuur-, dak- en vloerisolatie. Tijdens de cafés konden ze vragen stellen aan de samenwerkende ondernemers, waaronder installateurs, aannemers en architecten.

Gratis energiebespaaradvies voor huiskamerbijeenkomst

Ook waren er bewoners die zelf al maatregelen genomen hebben en hun huis als voorbeeld beschikbaar willen stellen. Daarop kwamen de samenwerkende ondernemers en de NMU direct met een aanbod. Als bewoners een ‘huiskamerbijeenkomst’ organiseren voor buren uit vergelijkbare woningen, en daar een energiebespaaravies willen presenteren, krijgen ze dat advies gratis van de partijen achter Meer Waarden met Minder Energie!

Toegevoegde waarde bij groot onderhoud

Verder maken we graag gebruik van initiatieven en netwerken die al bestaan en waar we toegevoegde waarde kunnen leveren. Zo gaan we in IJsselstein op zoek naar mensen in de wijken Dissel en Haanderik, waar een groot aantal woningen toe is aan groot onderhoud. Wellicht is hier een grootschalige en dus voordeliger aanpak mogelijk, waarbij energiebesparing en bijvoorbeeld zonnepanelen meteen kunnen worden meegenomen.