Eerste energieneutrale flatgebouw in provincie Utrecht dankzij zonnepanelen

februari 20, 2017

Eerste energieneutrale flatgebouw in provincie Utrecht dankzij zonnepanelen

Woonstichting SSW in De Bilt heeft het eerste flatgebouw in de provincie Utrecht dat energieneutraal is in gebruik genomen. Er zijn onder meer 290 zonnepanelen geplaatst.

flatgebouwComfortabeler wonen en lage energielasten was het doel van de renovatie. De 28 portieketageflats aan de Van Houtenweg uit 1962 hadden gemiddeld energielabel F. Na de renovatie kregen ze het predicaat ‘nul-op-de-meter’. Omdat de installaties in de woningen en op het flatgebouw net zoveel energie genereren als ze verbruiken. Dit was onder meer mogelijk door de zonnepanelen op het dak, driedubbel glas en een warme jas van een dik pak isolatie. De 36 appartementen in het flatgebouw aan de Van Erpweg  gaan van energielabel ‘F’ naar label ‘A’.

De pilot krijgt volgens de betrokkenen zeker navolging. Van den Berg: ‘Dit is een project waar de provincie Utrecht heel enthousiast van wordt.’ De provincie heeft samen met de Economic Board Utrecht de NOM Alliantie Utrecht opgericht. Hierin werken ze met veel partijen, waaronder gemeenten en bouwbedrijven. Samen hebben ze de ambitie om 50.000 NOM-woningen te bouwen in de provincie Utrecht.