Duurzame Doerakken winnen Eco Crazy 88 Battle

april 29, 2016

Duurzame Doerakken winnen Eco Crazy 88 Battle

Studentenhuis De Duurzame Doerakken heeft The Eco Crazy 88 Studentenbattle gewonnen. Op 29 april kregen zij de hoofdprijs uit handen van de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk: een klimaatreis naar Noorwegen. En de wethouder kreeg, samen met Remco de Maaijer van kamerverhuurder SSH, een onderzoek aangeboden naar energiebesparing in studentenhuizen. 

doerakken
De gelukkige winnaars! Foto: Paula Huijer

Duurzame Doerakken: “Leuk om te doen”

Tijdens de Battle, die werd georganiseerd door Koelestudenten en WeetWatJeVerbruikt, hebben 17 studententeams 10 weken lang 88 opdrachten uitgevoerd. Daarmee verdienden ze punten, maakten ze hun studentenhuis energiezuiniger, én bespaarden ze op hun energierekening. “Leuk om te doen!” Dat vonden de Duurzame Doerakken van de Battle. “Bijvoorbeeld in een elfenpakje de buitenboel opruimen. Of een gasmeter XXL uitbeelden. Doordat het zo leuk was, ging het uitvoeren van de acties eigenlijk vanzelf.” Als extra prijs kreeg het team nog een half jaar lang een duurzame groentenabonnement van Remco de Maaijer van SSH.

SSH: “Stuur een mail als je zonnepanelen wilt!”

Naar aanleiding van een onderzoek naar energiebesparing in studentenhuizen nodigde De Maaijer de studenten nadrukkelijk uit om hun energiewensen kenbaar te maken. “De  keuze waarin we investeren bepalen we samen met onze bewoners, ook via huurderscommissies en huurdersorganisatie BokS, onze agenda komt uit de samenleving. De inspraak moet zo groot mogelijk zijn; we kunnen nog veel meer input van huurders gebruiken. Stuur me een mailtje als je vindt dat er iets ontbreekt. Bijvoorbeeld als je zonnepanelen wilt!”

wethouder
Wethouder Van Hooijdonk (midden): “Studenten, por je verhuurder op!” Foto: Paula Huijer

Wethouder Van Hooijdonk “Por je verhuurder op!”

Ook naar aanleiding van het onderzoek gaf wethouder Van Hooijdonk aan te proberen om goede afspraken te maken met de grote verhuurders om verduurzaming voor elkaar te krijgen. “Maar de kleine particuliere verhuurders kunnen we veel minder goed bereiken. Daar kunnen de studenten ons bij helpen: por je verhuurder op, dan staan wij klaar met kennis en leningen zoals duurzaamheidsleningen en het Energiefonds. Dat is ook een goeie deal voor je huisbaas!”

De wethouder benadrukte dat het erg helpt als je als student kunt zien hoeveel energie je bespaart met bepaalde maatregelen. “Netbeheerder Stedin begint vandaag met het installeren van slimme meters in Utrecht. Ook kleine eenheden van SSH krijgen die. Ga eens kijken welke tools je daaraan kunt verbinden? Zoals een soort Tamagotchi, die je beloont voor energiezuinig gedrag?”
SSH-baas De Maaijer staat daar in elk geval open voor. “We willen studenten graag inzicht geven in hun energiekosten. Zonder dat ze meteen een eigen aansluitng hebben – want dat is veel duurder. Dan kunnen we ook samen een groene energieleverancier kiezen.”

Op reis naar Noorwegen

De Duurzame Doerakken gaan 7 dagen op reis (zoveel mogelijk per trein) door zuidelijk Noorwegen, met de eerste overnachting in Oslo. De volgende dag reizen zij door naar het stadje Odda in het nationaal park Fogefonna. Hier zullen de studenten een onvergetelijke tocht maken langs de rivier en de Buer Gletsjer, een arm van de grootse Folgefonna Gletsjer. De laatste 15 jaar is deze gletsjer flink aan het smelten, voornamelijk door warme zomers sinds 2000. De laatste dag eindigt weer in Oslo. De hele reis zal tussen mei en juli te volgen zijn via de Koelestudenten facebook pagina! De reis is mogelijk gemaakt door FreeStyle Jongerenvakanties.

Tweede prijs: slapen bij de schapen!

Naast de hoofdprijs waren er nog een tweede en derde prijs: slapen bij de schapen op een duurzaam vakantieverblijf! Die prijzen gingen naar de studentenhuizen IBB 97 en de Eco Crazy Girls. Een ’troostprijs’ ging naar alle deelnemende studentenhuizen: twee pakketten biologische Fair Trade koffie, mede mogelijk gemaakt door Moyee. Een Mocca Master koffiezetapparaat ging naar het team IBB 97.

De initiatiefnemers

Koelestudenten is een initiatief van Jongeren Milieu Actief, de jongerenvereniging van Milieudefensie. WeetWatJeVerbruikt is een campagne van de Natuur en Milieufederatie Utrecht. Mede mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht. Facebook: www.facebook.com/koelestudenten