Duizenden woningen in Utrechtse Waarden worden energiezuiniger

oktober 11, 2012

Duizenden woningen in Utrechtse Waarden worden energiezuiniger

Vanaf nu krijgen jaarlijks 1.000 tot 1.500 woningen in de Utrechtse Waarden een betere energieprestatie, en dat vijf jaar lang. Dat is de gezamenlijke ambitie van de 14 deelnemers aan het project ‘Meer Waarden met minder energie’. Op de Dag van Duurzaamheid zetten ze hun handtekening onder die ambitie: de NMU, de Kamer van Koophandel, gemeenten en bedrijven.

Voor de bewoners van de huizen betekent betere isolatie een fors lagere energierekening, meer koopkracht, meer comfort en verhoogde waarde van hun woning. Voor lokale bedrijven brengt de operatie voor 700.000 tot één miljoen euro per jaar aan werk met zich mee. En het klimaat is er ook bij gebaat: de jaarlijkse CO2-uitstoot in de Utrechtse Waarden zal dalen met 15 tot 25 kiloton.

Montfoort belooft champagne

logo Meer Waarden

Daarmee laten de deelnemende partijen een forse ambitie zien. Wethouder Rob Jonkers van Montfoort, die namens zijn gemeente de verklaring ondertekende, stelde daarom een beloning in het vooruitzicht. ‘Als we de ambities waarmaken, trakteren wij op champagne!’ beloofde hij de deelnemers. ‘Een extra stimulans om er iets moois van te maken,’ reageerde energieadviseur Eric Jan Hagoort van Readi Advies & Dienstverlening, een van de deelnemende ondernemers.

Naast Hagoort zetten nog zeven andere lokale ondernemers hun handtekening: De Energie Inspecteur, De Kamper Bouwbedrijf, Hagoort Bouw, rizbouw, WAS architecten, Van Baaren Aannemers en Zonnelink. En natuurlijk de initiatiefnemers: Lot van Hooijdonk (NMU) en Peter Ewalts (Kamer van Koophandel). ‘Een bijzondere coalitie,’ noemde wethouder Thijs de Jong (IJsselstein) de groep ondertekenaars. ‘We ondersteunen graag ondernemers in het vergroten van hun markt, door veel woningen energiezuiniger te maken.’

Gratis adviezen en Energiebespaarcafés

De Jongs collega-wethouder Jan Wouter van Wijngaarden (Oudewater) gaat zelf een energiebespaaradvies aanvragen. ‘Ik wil van mijn eigen huis een voorbeeld maken voor energiebesparing,’ zei hij. Twee bezoekers van de ondertekening wonnen een gratis energieadvies voor hun huis: R. Kosterman en J.C. Bijlsma. Binnenkort komt een adviseur bij hen bekijken hoe ze tot honderden euro’s per jaar kunnen besparen op hun gas- en elektriciteitsverbruik.

De komende weken vinden er in de deelnemende gemeenten Energiebespaarcafés plaats. Bewoners krijgen daar tekst en uitleg over onderwerpen zoals de collectieve inkoop van zonnepanelen en isolatie met wijkkorting. Het eerstvolgende café is donderdag 18 oktober om 20.00 uur in Montfoort, in het Scholencomplex G. van Damstraat 83a. Meer informatie en een aanmeldmogelijkheid voor de nieuwsbrief: www.meerwaardenmetminderenergie.nl. E-mail: meerwaarden@nmu.nl.