

Zoeken
juni 2, 2014
Met de campagne ‘Ons Huis Verdient Het’ laten huiseigenaren horen dat ze een energierekening van nul willen. Want dat kan – met een zeer goed geïsoleerd huis dat zijn eigen energie opwekt. Deelname verplicht je tot niets, dus kom ook in actie!
En het goede nieuws is dat ‘nul op de rekening’ ook mogelijk is met gelijkblijvende woonlasten. Een renovatie naar energieneutraal kost natuurlijk wel geld. Maar als bouwers zorgen dat ze goede concepten maken die voor heel veel huizen tegelijk te gebruiken zijn, drukt dat de kosten enorm.
Omgerekend betekent dit dat je je huidige energierekening (voor een gemiddeld huishouden in een rijtjeshuis € 175 per maand) kunt omzetten in een lening waar de verbouwing mee betaald kan worden. Dan heb je dus een beter en veel comfortabeler huis voor dezelfde kosten. En dat is ook veel beter voor het milieu!
De reden dat het nu nog niet kan is dat er nog heel weinig aanbod is van bouwers om het op zo’n manier aan te pakken. En dat de banken het nog niet gemakkelijk hebben gemaakt om de energiekosten in een lening om te zetten. Daarom is de campagne Ons Huis Verdient Het. Om te laten horen dat huiseigenaren dit willen, en snel!
Je verbindt je nergens aan. De campagne is bedoeld om te laten zien aan bouwers, banken en de minister dat huiseigenaren een beter huis willen. Je kunt je inschrijven voor de nieuwsbrief. Die houdt je op de hoogte van ontwikkelingen, landelijk en in jouw buurt. Dus ook als je helemaal geen plannen hebt om iets aan je huis te doen, of geen eigen huis hebt, kan je meedoen met de campagne. Gewoon omdat je het een goed idee vindt dat Nederland snel een grote stap gaan zetten in duurzaamheid.
Wij willen wonen zonder energierekening – en nu?Om het renoveren van huizen naar energieneutraal voor heel veel mensen mogelijk te maken moeten er wel een paar dingen veranderen. Het moet betaalbaar worden, namelijk met het geld dat je nu aan energiekosten uitgeeft. En zo’n verbouwing moet snel en makkelijk gaan, liefst binnen een week. En je wilt weten dat het een goede investering is, met garanties en dat je huis meer waard wordt. Daar wordt voor en achter de schermen hard aan gewerkt om het per 1 januari 2015 realistisch te maken. |
Willen we eigenlijk wel beter wonen voor hetzelfde geld? Huiseigenaren is gevraagd wat ze van het volgende voorstel vinden:
Ja dat willen we! Een onderzoek onder huiseigenaren, in opdracht van Energiesprong laat zien dat 33% van de ondervraagde huiseigenaren het een aantrekkelijk voorstel vindt om voor hetzelfde geld beter te wonen, met garantie! Waar mensen een hekel aan hebben als het op wonen aankomt is vocht, tocht, kou en herrie van de buren. Allemaal dingen dus die met goed isoleren en ventileren verholpen kunnen worden. De reden om niet in te stemmen met een verbouwing van je eigen huis naar energieneutraal, komen vaak voort uit onzekerheid “wordt er wel waargemaakt wat men belooft?” en financiën “Kan ik dit betalen en is het een goede investering?” Dus bouwers en banken, kom maar op met je financieringsmogelijkheden en goede verbouwpakketten! Ons Huis Verdient Het!
Om nog veel meer mensen mee te nemen in deze beweging heeft RTL4 in het voorjaar van 2014 een serie van acht programma’s Ons Huis Verdient Het op TV uitgezonden. Wonen zonder energierekening: wie doet dat? waar gebeurt het al? hoe ziet het eruit? wat kan er? wat vinden we er van? hoe betalen we het? De voorbeelden, voordelen en ook de vooroordelen van wonen in je huis dat z’n eigen energie opwekt. Met energieneutrale droomhuizen in allerlei maten: het rijtjeshuis van Piet en Mirjam Jacobs in Delft, droomwoningen op het water, in een monument of juist heel modern met een fingerprint voordeursleutel. Proefwonen in energieneutrale huizen in Melick, in het Econexishuis in Zwolle en het Energiebespaarhuis in Westervoort, Enschede. Energieneutrale verbouwingen binnen twee weken zoals die in Heerhugowaard. Een flat van piepschuim in Amsterdam. Duurzame acties in de buurt in Scheveningen, de Aldlân en ’s-Hertogenbosch en nog veel meer! Gemiste afleveringen zijn hier terug te zien. Zie ook onshuisverdienthet.tv voor de uitgebreide programmabeschrijvingen.
Alle informatie is te vinden op www.onshuisverdienthet.nl