Debatten energiezuinig renoveren: de gevolgen voor de huurder

april 10, 2014

Debatten energiezuinig renoveren: de gevolgen voor de huurder

Utrechtse huurhuizen worden steeds energiezuiniger. Zo heeft de stad volop plannen voor zogenoemde Nul-op-de-Meter-renovaties. Maar wat betekent renovatie voor de portemonnee van de huurder? Daarover organiseren huurdersorganisatie De Bundeling en de NMU twee debatten.

De NMU en De Bundeling willen graag van gedachten wisselen over de technische en financiële aspecten van energiezuinig renoveren én aan de gevolgen voor de portemonnee van de huurder. Daarom organiseren ze twee aparte debatten over deze onderwerpen. De debatten zijn bedoeld voor huurders en vertegenwoordigers van gemeente, woningcorporaties en bouwbedrijven.

Debat 11 juni: de voortgang van energiebesparing

Op 11 juni (19.30-22.00 uur) zal het debat vooral in het teken staan van de voortgang van energiebesparing in Utrecht en de rol die Nul-op-de-Meter-renovaties hierin kunnen spelen. Daarbij veel aandacht voor de technische en financiële mogelijkheden en belemmeringen.

Debat 1 oktober: de positie van de huurder

Op 1 oktober gaat het debat vooral over de positie die de huurder inneemt. Wat is nodig om voor zulke projecten voldoende draagvlak onder de huurders te krijgen? En in welke wijken van Utrecht worden deze experimenten uitgevoerd? En, niet te vergeten, hoe ziet de huurontwikkeling van dergelijke woningen eruit? Blijven ze behouden voor de sociale sector of dreigen ze in het geliberaliseerde segment terecht te komen?

Het debat van 11 juni zal vooral door de NMU ingevuld worden, dat van 1 oktober door De Bundeling. Nadere aankondigingen over inhoud, tijdstip en locatie volgen nog.