De Kledingbibliotheek wint Pluk van de Pettefletprijs

april 2, 2015

De Kledingbibliotheek wint Pluk van de Pettefletprijs

De provinciale Pluk van de Petteflet Natuur en Milieuprijs is uitgereikt aan Evita Lammes, mede-initiatiefnemer van De Kledingbibliotheek! Dit initiatief gaat door naar de landelijke finale: de Nationale Pluk van de Petteflet prijs wordt in mei uitgereikt in het VARA radioprogramma Vroege Vogels.

Pluk_kledingbieb

Maud Lammes van de Kledingbibliotheek (links op de foto) krijgt de Utrechtse Plukprijs uit handen van Josja Veraart, adjunct-directeur NMU. Foto: Jaap Rodenburg

Bij De Kledingbibliotheek (www.dekledingbibliotheek.nl) aan de Utrechtse Westerkade kun je unieke designerkleding, duurzame fairtrade outfits en leuke tweedehands stukken lenen. Het werkt zoals een bibliotheek: Je zoekt kleding uit, past het en neemt dan mee naar huis wat je leuk vindt. Na een leenperiode van 4 weken gooi je het kledingstuk bij de Kledingbibliotheek in de wasmand en kan je weer wat nieuws mee nemen. De Kledingbibliotheek is 5 dagen per week geopend.

Besparing op grondstoffen en energie

Op deze manier voorkomen de initiatiefnemers het weggooien van heel veel kleding – en bieden ze hun leden een alternatief voor de aanschaf van steeds weer nieuwe kleding. Dat levert volgens de NMU een mooie besparing op van grondstoffen en energie. Bovendien wordt de milieuvervuiling voorkomen die de productie van nieuwe kleding zou veroorzaken.

Initiatiefnemers Maud, Karin en Evita willen graag het aantal leden verder uitbreiden, én ze willen workshops gaan aanbieden die worden verzorgd door hun ontwerpers. Deze workshops kunnen mensen stimuleren zelf kleding te maken of na te denken over het duurzamer omgaan met kleding en/of andere spullen. De Pluk van de Petteflet Prijs is voor die workshops een steuntje in de rug.

De prijs van € 350 is op 2 april uitgereikt door Josja Veraart, adjunct-directeur van de Natuur en Milieufederatie Utrecht. Zij memoreerde dat de Kledingbibliotheek uitstekend past in een Circulaire Economie, waarin gebruikte grondstoffen niet worden weggegooid maar weer opnieuw worden gebruikt. Evita Lammes was blij met het geldbedrag. ‘Hiervan kunnen we een aantal naaimachines kopen, die we kunnen gebruiken tijdens de workshops,’ zei ze. Ook het bijgeleverde boek ‘Pluk van de Petteflet’ kreeg een ereplaats in de ruimte vol hippe kleding.

Landelijke finale

Elke provinciale Natuur en Milieufederatie nomineert een kandidaat. Een landelijke jury kiest hieruit 3 tot 5 nominaties voor de landelijke prijs. Vervolgens kan iedereen in Nederland hier op stemmen via de website van Vroege Vogels. De kandidaat met de meeste publieksstemmen wint uiteindelijk de Pluk van de Petteflet Natuur en Milieuprijs 2015. De winnaar ontvangt € 3.000 en wordt in mei bekendgemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels.

Zie voor meer informatie www.natuurenmilieufederaties.nl/pluk-van-de-pettefletprijs/

Eervolle vermelding

Een eervolle vermelding is er voor De Groene Ontdektuin van het Huis van Bartels in Amersfoort. Zij krijgen € 150 ter aanmoediging.

Illustraties

De illustraties van Pluk van de Petteflet worden gebruikt met vriendelijke toestemming van Fiep Amsterdam bv / Fiep Westendorp Illustrations, www.fiepwestendorp.nl