Cirkelregio Utrecht levert 280 miljoen en 2.100 banen op

juli 18, 2016

Cirkelregio Utrecht levert 280 miljoen en 2.100 banen op

Een meer circulaire economie, waarin kringlopen van grondstoffen worden gesloten, kan in de provincie Utrecht 280 miljoen euro en meer dan 2.100 extra banen opleveren. Dit concludeert TNO in een nieuw rapport voor de Cirkelregio Utrecht, waarin de NMU een verbindende rol speelt. 

Meest kansrijke grondstofstromen voor Cirkelregio

Cirkelregio Utrecht rapport TNO
Hoogwaardige recycling van bouwafval bij de Beelen Groep.

De onderzoekers zien de meeste kansen bij de volgende grondstofstromen:

  1. Circulair bouwen en slopen
  2. (Hoogwaardige verwerking van afval van) elektrisch en elektronische producten
  3. Hoogwaardig verwaarden van biomassa
  4. Circulair (her)inrichten van interieurs in gebouwen (zoals instellingen, kantoren, bedrijven)
  5. (Hoogwaardige verwerking van) textiel, matrassen en tapijten

Volgens TNO zal de hoogwaardige verwerking van luiers en incontinentiematerialen geen toegevoegde waarde opleveren, en wordt hoogwaardig hergebruik van grofvuilstromen al gedekt door activiteiten op andere fronten.

Suggesties voor nieuwe sectoren

Aan de andere kant dragen de onderzoekers ‘nieuwe’ sectoren aan die mogelijk ook interessante mogelijkheden hebben voor hoogwaardig hergebruik: facility management, financiële dienstverlening, informatietechnologie en industrieel ontwerp. Ook de sectoren ‘installatie van industriële machines en apparatuur’, ‘fokken en houden van dieren’ (vanwege de biobased kansen) en ‘kantines en catering’ zouden bij vervolgtrajecten betrokken kunnen worden, stelt TNO.

Circulair vervoer en overheid?

Verder suggereren de onderzoekers om ‘Mobiliteit’ op te nemen als extra onderwerp, bestaande uit activiteiten rond OV, vervaardiging van auto-onderdelen, verhuur en lease van auto’s). ‘Utrecht als verkeersknooppunt in Nederland zou het voortouw kunnen nemen rond ‘Circulair vervoer’, zegt TNO.

En vergeet ook de overheid niet, stellen de onderzoekers. ‘De jaarlijkse begroting van de provincie Utrecht in 2013 was €7,2 miljard, die van de betrokken gemeenten €5,3 miljard. Elke publieke investering kan bijdragen aan duurzaamheid door de principes van de circulaire economie mee te nemen bij aanbestedingen en bij inkoop.’

Nieuwe kennisbank met initiatievenkaart

Het volledige TNO-rapport is hier te downloaden. Het is ook te vinden in de nieuwe Kennisbank Cirkelregio Utrecht van het Utrecht Sustainability Institute (USI), samen met andere publicaties. Een van de onderdelen van de Kennisbank is een kaart met circulaire initiatieven in de Utrechtse regio.

De Cirkelregio Utrecht wordt behalve door NMU en USI ook ondersteund door de Economic Board Utrecht (EBU), gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort en provincie Utrecht.