Buurtmobiliteit: update uit Utrecht en Amersfoort

februari 3, 2015

Buurtmobiliteit: update uit Utrecht en Amersfoort

03/02/2015 – Mobiliteit delen met je buren, eigenlijk is het idee heel simpel: de gemiddelde auto staat immers 23 uur per dag stil. Niet voor niets wordt autodelen steeds populairder, het aantal deelauto’s bedraagt inmiddels al zo’n 15.000. En soms pak je de auto, terwijl een bakfiets ook een prima oplossing zou zijn. Kortom: het kan slimmer, makkelijker en goedkoper!

Lokale communities

Dat vinden bewoners in de Amersfoortse wijk Soesterkwartier en in de Utrechtse wijken Lunetten, Hoograven en Voordorp/Tuindorp ook. In deze wijken zijn bewoners, met ondersteuning van de NMU, buurtmobiliteitsgroepen gestart om onderling hun eigen vervoermiddelen te delen. Via deze groepen wordt het buurtbewoners zo makkelijk mogelijk gemaakt de auto van de buren te gebruiken, of juist de auto te laten staan en een keer met de elektrische bakfiets op stap te gaan. Zo besparen ze ruimte en geld en leren ze elkaar als buren steeds beter kennen. Bewoners doen dit via een lokale community op MyWheels. De vier groepen in Utrecht en Amersfoort worden steeds groter en succesvoller.

Mobiel Soesterkwartier rijdt elektrisch

In het Amersfoortse Soesterkwartier delen bewoners al een jaar vervoermiddelen onder de naam Mobiel Soesterkwartier. Sinds oktober is er ook een elektrische deelauto beschikbaar voor algemeen gebruik. De auto is eind oktober feestelijk gelanceerd door de Amersfoortse wethouder Buijtelaar. Twee aanwezige bewoners wonnen toen een dag gratis rijden.

Mobiel Lunetten, Mobiel Hoograven en Mobiel Voordorp-Tuindorp-Oost van start

In de Utrechtse wijken Lunetten, Hoograven en Voordorp-Tuindorp zijn inmiddels ook communities van start onder de namen Mobiel Lunetten, Mobiel Hoograven en Mobiel Voordorp-Tuindorp-Oost. De groepen zitten in verschillende fasen, van opstart in Voordorp tot al een actieve Facebook-groep van 70 leden in Lunetten.

In Lunetten staat er sinds kort ook een elektrische bakfiets, die vanuit de lokale fietsenmaker verhuurd wordt aan mensen van de community.
De komende tijd gaan bewoners in deze buurten ervoor zorgen dat er meer buurtbewoners lid worden, zodat het aanbod en de vraag in deze buurten nog groter worden.

Inspiratiebijeenkomst Gezond Op Pad

Op 5 maart organiseert de NMU, samen met de provincie Utrecht, Milieudefensie, Natuur & Milieu en de Kracht van Utrecht, een inspiratiebijeenkomst Gezond Op Pad. Samen met deelnemers gaan we het gesprek aan over mogelijkheden om anders en gezonder op pad te gaan. Ook buurtmobiliteit komt tijdens deze bijeenkomst aan de orde, we kijken naar de huidige groepen, naar hun successen en belemmeringen.