Bijzondere film van Johan van der Wielen en Ingmar Heijtze

oktober 21, 2015

Bijzondere film van Johan van der Wielen en Ingmar Heijtze

De Nacht van de Nacht komt steeds dichterbij. Naar aanleiding van deze bijzondere nacht is er een mooie film gemaakt met foto’s van ambassadeur en nachtfotograaf Johan van der Wielen en een gedicht van dichter en ambassadeur Ingmar Heytze.

Johan van der Wielen, natuur- en landschapsfotograaf, stelde 32 van zijn mooiste nachtfoto’s beschikbaar. Ingmar Heytze, dichter en schrijver, schreef het gedicht ‘Nachtfotograaf’. Deze twee samengevoegd op muziek van Kevin MacLeod, leverde een prachtige film op waarin de nacht wordt geprezen. 

Nacht van de Nacht

Op zaterdag 24 oktober wordt voor de 11e keer de Nacht van de Nacht georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Tijdens deze nacht wordt iedereen opgeroepen het licht uit te doen en te genieten van de schoonheid van de nacht. Bijvoorbeeld bij een van de 350 activiteiten. Filmmaker Ruben Smit gaat met bezoekers in natuurgebied Millingerwaard op zoek naar de zilverreiger. Op vier plekken in Nederland kun je in het donker klimmen en slingeren tussen de bomen. Op de Zaanse schans kun je luisteren naar een concert bij kaarslicht of meevaren met een van de boottochten. In Middelburg gaan de lichten in de stad uit en wordt de N8vdN8 met theatergroepen, kunstenaars en inwoners gevierd als een groot festival. En ambassadeurs Daan Roosegaarde, Vincent Bijlo en Govert Schilling treden op in een duister Concertgebouw, Fort Vechten en landgoed de Reehorst.

Nacht van de Nacht ambassadeurs roepen op om lichten te dimmen en te doven

Ons land is een van de lichtste landen ter wereld, dat kan veel minder en duurzamer. “De manier waarop we nu nog met licht omgaan is vrij lomp, dan kan veel slimmer, veel creatiever. Door inzet van technologie kun je mooier, duurzamer en slimmer verlichten”, aldus ambassadeur Daan Roosegaarde. Roosegaarde zal tijdens de Nacht van de Nacht het licht in het concertgebouw uitdoen tijdens een concert over de Nacht. Govert Schilling vraagt aan bedrijven en gemeenten niet alleen tijdens de Nacht van de Nacht maar vaker lichten te doven.  Zodat kinderen die nu opgroeien ook kunnen ervaren hoe mooi ons sterrenstelsel is.  “Het is natuurlijk onzin om de hele nacht reclameverlichting te laten branden, die energie kan veel beter benut worden”, aldus ambassadeur Vincent Bijlo. Bijlo zal tijdens de Nacht van de Nacht in een donker Fort Vechten laten zien dat je allerlei leuke dingen kunt doen in het donker, zonder dat overdreven gedoe met licht en lichtreclames.