Bijeenkomst ‘Opties voor collectieve zonne-energie’

april 11, 2017

Bijeenkomst ‘Opties voor collectieve zonne-energie’

optiesVan 8 tot 18 mei wordt de Zon Tiendaagse in Utrecht georganiseerd. Er gebeurt veel in de gemeente en regio Utrecht om zonne-energie te versnellen. Naast initiatiefnemers en aanbieders spelen gemeenten daar een zeer belangrijke rol in.
Hoe gaat men om met eigen daken? Hoe wordt het beleid vormgegeven? Hoe worden initiatieven aangejaagd en ontzorgd? Wat zijn de opties? Tijdens de middag op 11 mei willen we met elkaar van gedachten wisselen hoe we van elkaar kunnen leren en dit kunnen versnellen. Daarnaast zullen er ook verschillende experts aanwezig zijn om concrete casussen mee te bespreken.

Collectief zonne-energie opwekken, wat kan een gemeente?

Wat: Bijeenkomst over het versnellen van collectieve zonne-energieprojecten, met informatie over:

1.  Opties voor gemeentelijke daken

2.  Beleid rondom zonneweides

3.  Faciliteren van energie coöperaties voor postcoderoos projecten

Waar: Stadskantoor Utrecht
Wanneer: Donderdag 11 mei 14.30 – 17.00
Wie:

Aanmelden:

Gemeenten, provincies, energie cooperaties of andere duurzame initiatieven, faciliterende partijen.

Kan via het formulier onderaan deze pagina!

Programma

14.30 uur Inloop met koffie en thee en mogelijkheid tot spreken van experts
15.00 uur Inhoudelijke presentaties en discussie

  • Gemeentelijke daken: Welke opties heeft een gemeente met eigen daken? Zelf exploiteren? Uitbesteden? Ruimte bieden voor bewoners initiatieven? En zo ja, onder welke voorwaarden?
  • Zonneweides: Hoe gaan gemeenten om met beleid rondom zonneweides? Zelf locaties aangeven of initiatiefnemers afwachten? Waar wel en niet? En onder welke voorwaarden?
  • Faciliteren van energie coöperaties: In bijna elke gemeente is er inmiddels wel een postcoderoos initiatief ontstaan. In veel gevallen vragen zij om steun van de gemeente.
16.30  uur Pitches van ondersteunende partijen

  • Platform Dakjewel:  Het platform brengt buurtbewoners, initiatiefnemers en dakeigenaren samen om de totstandkoming van zonnepanelen op grote daken te versnellen.
  • De Natuur en Milieufederaties: Met Het Energie Initiatief adviseren en verbinden de NMFs collectieven, bedrijven en overheden in de gezamenlijke ambitie om de energietransitie te versnellen.
17.00 uur Borrel en mogelijkheid tot spreken van experts en faciliterende partijen