Bezorgeloos-app winnaar Climate Hackathon

mei 2, 2016

Bezorgeloos-app winnaar Climate Hackathon

Bezorgeloos – een app die pakketjesbezorging nastreeft met minimale CO2-uitstoot – heeft de Climate Hackathon gewonnen. Bij deze 24 uur durende wedstrijd op 9 april mochten zo’n 80 technische studenten en innovators vernieuwende dataconcepten te ontwikkelen om het klimaat in de Nederlandse steden te verbeteren. 

Bezorgeloos

Met de Bezorgeloos app kunnen pakjes worden bezorgd op een centraal punt in een buurt. Buurtbewoners kunnen pakjes daar laten bezorgen en het op een zelf gekozen moment ophalen. Ze pakken hun pakketje uit, maken er een praatje en laten het verpakkingsmateriaal achter. Als de pakjesbezorger een dag later nieuwe pakjes aflevert, laadt hij het afval in om het naar een afvalverzamelpunt te brengen. De app laat ook zien hoeveel uitstoot wordt voorkomen in de straat, de buurt en in de stad. Zo ziet de burger direct wat hij bijdraagt aan het verbeteren van zijn leefklimaat.

Sterk concept

De jury vond Bezorgeloos een sterk concept omdat de investeringskosten niet heel hoog zijn en het dus makkelijk op te starten is. Tegelijk stimuleert Bezorgeloos de circulaire economie en sociale cohesie. De jury bestond uit Myriam van Rooij (KNMI), Claudia de Andrade (RWS), Asmae Belhirch (gemeente Rotterdam), John Tillema (Tweetonig) en Martijn van Veelen (ASML).

Veelbelovende concepten en apps

Naast Bezorgeloos werden nog twee prijswinnaars geselecteerd. Zij gingen ieder met een prijs van € 750 naar huis:

  • De slimme routeplanner van Stadslab, met de grootste marktpotentie. Deze routeplanner berekent welke routes en vervoersmiddelen je kunt kiezen om van A naar B te komen. En hij berekent wat het gekozen vervoersmiddel betekent voor uitstoot, brandstofverbruik, reistijd en portemonnee. Zo zie je direct wat je bijdraagt aan het milieu als je de auto laat staan.
  • Smart Air van Team 1, het meest innovatieve idee. In dit idee worden uitlaatgassen die blijven hangen tussen de gebouwen van de stad weggezogen. Via interactieve inlaatpunten wordt de lucht uit de straat weggezogen naar het riool, waar het fijnstof door het rioolwater wordt opgenomen. De inlaatpunten geven meer licht naarmate de ingeademde lucht vuiler is.

Doorontwikkelen

De Climate Hackathon is pas een echt succes als de ideeën de kans krijgen door te ontwikkelen. De teams gaan enthousiast mee verder met hun apps en concepten. De organiserende bedrijven zoals KNMI , Rijkswaterstaat, RIVM en Connekt zullen hierbij ondersteunen. Ook een initiatief steunen? Kijk op de website van Climate Hackathon voor alle concepten.

Meer over open data

KNMI verzamelt iedere seconde (open) data. Hiermee kan het weersverwachtingen maken, waarschuwen voor extreem weer en onderzoek doen naar bijvoorbeeld milieueffecten en het klimaat. Veel overheidsdata is ontsloten als open data en vormt een ideale bron van informatie voor samenlevingsvraagstukken. Hackathons zijn zeer geschikt om de potentie van (open) data zichtbaar te maken en samen te werken aan deze vraagstukken. Ze leveren concepten op die kunnen worden doorontwikkeld tot beleidsinstrumenten en praktische toepassingen.