‘Betrek iedereen bij energiezuiniger VvE’

november 9, 2017

‘Betrek iedereen bij energiezuiniger VvE’

Betrek iedereen binnen je VvE bij plannen voor energiebesparing. Blijf je boodschap herhalen en haal er een externe adviseur bij: dat helpt om je buren te overtuigen. Volgens (ervarings)deskundigen is dat het recept voor succes, bleek tijdens een informatieavond op 6 november.

VvE-adviseur Jaap de Wit van (bureau Espiratie) vertelde dat het essentieel is om alle buren binnen je complex te betrekken. ‘Schenk daarbij aandacht aan de verschillende capaciteiten binnen een groep. Wie kun je het best inzetten op het financiële of technische deel van de verduurzaming?’ Volgens De Wit moeten we ons ook realiseren dat mensen gemiddeld 7 keer dezelfde boodschap moeten horen voordat ze iets oppakken.

Lening snel afgelost

Bij VvE ‘t Kofschip II in Veenendaal hebben ze hun woningcomplex in 2014 verduurzaamd. Bij hen hielp advies van een externe adviseur om bewoners te overtuigen mee te doen, vertelde voorzitter Jan Bom. ‘En het is essentieel om alle bewoners erbij te betrekken, en elkaar hulp te bieden waar nodig.’ De leden van ’t Kofschip II sloten een hoge lening af en maakten daarnaast gebruik van subsidie hun hun 21 appartementen te verduurzamen. Jan Bom: ‘De aflostijd was geschat op 12 jaar, maar in de praktijk blijkt dat we de schuld al na 7 jaar hebben afgelost. Dat doen we via de servicekosten. En die zijn gedaald omdat het onderhoud nu goedkoper uitvalt.’ Daarmee hebben de eigenaren dus kosten bespaard, zelfs nog meer dan ze aanvankelijk hadden durven hopen.

De bijeenkomst was georganiseerd door U-Thuis, een samenwerkingsverband van 15 gemeenten in de regio Utrecht, samen met de Omgevingsdienst Utrecht en de NMU. Dit was voorlopig de laatste informatieavond voor VvE’s over energiezuinig wonen.

Leerzaam filmpje

Onderstaand een filmpje over hoe VvE t’ Kofschip is gaan verduurzamen: