BENG! Energieambassadeurs winnen energieprijs van NMU

maart 30, 2017

BENG! Energieambassadeurs winnen energieprijs van NMU

De Energieambassadeurs van BENG! ontvingen tijdens de voorjaarsbijeenkomst van U-thuis de prijs voor het ‘Beste energie initiatief’ in de regio Utrecht.

Josja Veraart reikte de prijs van 500 euro uit namens de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een bewonersinitiatief zonder winstoogmerk, dat zich richt op energiebesparing of duurzame energie. De jury koos het Biltse initiatief uit 7 genomineerden van 45 inzendingen uit de Provincie Utrecht. Impact, betrokkenheid vanuit de gemeenschap en de voorbeeldfunctie waren criteria waarop de initiatieven door de jury werden beoordeeld. De ambassadeurs kunnen de 500 euro inzetten voor het verduurzamen van de Biltse gemeenschap. In het filmpje hieronder komen genomineerden aan het woord!

De BENG! Energieambassadeurs zijn enthousiaste vrijwilligers die buurtgenoten stimuleren en ondersteunen met energiebesparing. Ze brengen een bezoek aan huis om te kijken waar verbetering mogelijk is of dragen hun kennis breed uit tijdens informatieavonden. Zo voeren de ambassadeurs checks uit op CV-systemen, helpen ze bewoners om het eigen stroomverbruik te scannen, voeren ze warmtescans uit om isolatielekken bloot te leggen en adviseren ze over zonne-energie. Veel van hen zijn ervaringsdeskundig. Ook dragen de ambassadeurs hun kennis weer over aan nieuwe energieambassadeurs, o.a. in het kader van werkgelegenheidstrajecten.

U-thuis is een samenwerkingsverband van 15 Utrechtse gemeenten om woningeigenaren te ondersteunen met energiebesparing en het duurzaam opwekken van energie. Binnen dit samenwerkingsverband ondersteunt de Natuur en Milieufederatie Utrecht lokale energie initiatieven. De NMU reikt jaarlijks de prijs uit voor het beste initiatief van bewoners. In 2016 werd de prijs toegekend aan Energiegroep Bunnik & De Hoeven Energie uit Houten.