Basiscursus Voedselbos in de Praktijk 6, 13 en 20 mei 2018

december 11, 2017

Basiscursus Voedselbos in de Praktijk 6, 13 en 20 mei 2018

De laatste woonwijk van Leidsche Rijn, Rijnvliet, krijgt 15 hectare voedselbos. Uniek voor Europa! Daarom organiseert Metaal Kathedraal in samenwerking met voedselbos-expert Xavier San Giorgi en de NMU een unieke basiscursus Voedselbos in de Praktijk.

Docenten Xavier San Giorgi en Andrew Dawson laten u kennismaken met de principes, ecologie, het onderhoud, landschapslezen en de plantensoorten van een ‘voedselbos’. Daarnaast zullen we op excursie gaan naar Voedselbos Makeblijde.

Ook leren we het terrein van de Metaal Kathedraal kennen en maken een klein ontwerpje waarvan we zelfs een deel an het einde van de cursus gaan aanplanten.

Een voedselbos is een vorm van meerjarige landbouw waarin de str

uctuur en de positieve ecologische relaties van een natuurlijk bossysteem gebruikt worden in ontwerp en beheer. Naast een overvloed aan voedsel, kruiden, specerijen, brandstof, vezels en medicijnen bieden voedselbossen een verscheid

enheid aan ecologische diensten zoals langdurige co2-opslag, een habitat voor vele insecten en dieren, terwijl het ook een prachtige plek is om in te verblijven.

In tegenstelling tot een natuurlijk bos is een voedselbos ontworpen met overwegend voedselproducerende soorten. Het onderscheidt zich van een boomgaard of traditionele landbouw door de grote diversiteit en wel tot 7 verschillende lagen van vegetatie (bomen, struiken, kruidachtigen etc.).

De ecologische eigenschappen van de verschillende soorten worden intelligent gebruikt om een stabiel en veerkrachtig systeem te creëren dat minder externe input en onderhoud vergt dan conventionele landbouw. Bovendien kan het concept voedselbos worden ingezet voor een ontwerp voor achtertuinen, stadslandbouw, stadsparken, landgoederen of boerderijen.

De basiscursus Voedselbos in de Praktijk biedt de deelnemer een op maat gesneden mix van theoretische en praktische kennis. Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail via het contact formulier.

Data & Duur van de cursus

zondag 6, 13 en 20 mei – 10:30 tot 16:30

Locatie

Metaal Kathedraal & excursie op Makeblijde

Kosten

€ 330,- (incl. btw) voor drie cursusdagen inclusief biologische lunch en certificaat. Na aanmelding sturen we u een infoblad met details en ook vragen rond dieetwensen e.d. Inschrijven kan via de website.

Maximum aantal deelnemers

20 personen

Docenten

Xavier San Giorgi & Andrew Dawson