AxionContinu plaatst 305 zonnepanelen op woonzorgcomplex

juli 6, 2015

AxionContinu plaatst 305 zonnepanelen op woonzorgcomplex

CI5qn17WgAAxGwAJurgen Blijenbergh, projectleider Facilitair Bedrijf & Bouw van de Utrechtse zorginstelling AxionContinu, is tevreden over hoe het nieuwe zonnedak van woonzorgcomplex De Voorhoeve er sinds kort bij ligt. Het begon met een haalbaarheidsstudie met subsidie van de gemeente Utrecht. Daarna kwam alles in een stroomversnelling.

Net als vorige zomer stond het onderwerp ‘zonnepanelen, hoe te realiseren?’ ook dit jaar weer op de agenda van de ‘Community of Practice’ (CoP) van Utrechtse zorginstellingen. Tijdens de meest recente bijeenkomst van deze CoP, die de NMU organiseert in opdracht van de gemeente Utrecht, deelde AxionContinu haar ervaringen met de andere zorginstellingen.

Drijvende kracht

De grote opgaven, waar de ouderenzorg voor staat, weerhouden AxionContinu er niet van om aandacht te besteden aan een duurzame en energie-efficiënte bedrijfsvoering. Integendeel: AxionContinu is een drijvende kracht in de ‘Community of Practice’. De instelling heeft al flink geïnvesteerd in energiebesparing en nu dus ook in energieopwekking.

Op basis van de haalbaarheidsstudie (uitgevoerd door Soft Energy) en de landelijke SDE- subsidie lukte het AxionContinu om de business case rond te krijgen. Over die SDE-subsidie is kennis verspreid binnen de Community of Practice.

De terugverdientijd van de zonnepanelen is circa tien jaar.  ‘We doen dit in eerste instantie niet om goedkopere energie te krijgen,’ zegt Jurgen Blijenbergh. ‘AxionContinu vindt een duurzame bedrijfsvoering, en dus een duurzame uitstraling ook belangrijk.’

Tot 75.000 kWh aan zonnestroom per jaar

Woonzorgcentrum Voorhoeve ligt tussen de Utrechtse wijken Kanaleneiland en Oog in Al, omgeven  door een prachtige tuin. Het centrum is klein en modern en heeft ongeveer 125 bewoners. De zonnepanelen gaan naar verwachting tussen de 65.000 en 75.000 kWh per jaar produceren. De opgewekte energie wordt door de instelling zelf gebruikt.

Heeft u als zorginstelling interesse om ook werk te maken van energiebesparing en opwek van duurzame energie? Dat kan! U kunt zich aansluiten bij deze Utrechtse koplopers. Neemt u dan contact op Machiel van Dalen (zie onderstaande contactgegevens).