Auto’s zorgen voor onveilige situaties rond scholen

augustus 24, 2015

Auto’s zorgen voor onveilige situaties rond scholen

Vandaag starten alle scholen in Utrecht en brengen veel ouders hun kinderen weer met de auto naar school.  Ruim zeven van de tien Utrechters vindt dat het met de auto naar school brengen van kinderen zorgt voor een onveiligere situatie rondom scholen. 63% van de ondervraagden vindt dat gemeenten maatregelen moeten treffen om het met de auto brengen te ontmoedigen, zoals het aanbrengen van paaltjes. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Noties dat in opdracht van de Natuur en milieufederatie Utrecht (NMU) is uitgevoerd. De NMU start in september op tientallen scholen samen met Utrecht Natuurlijk en de gemeente Utrecht een campagne om het fietsen en lopen naar school te stimuleren. Alle Utrechtse docenten worden opgeroepen mee te doen met de campagne. Scholen kunnen daarbij gebruik maken van drie verschillende lespakketten.

LLFFGratis naar Spoorwegmuseum
Docenten kunnen een lespakket opvragen via de website GezondOpPad.nl en leerlingen die lopend of fietsend naar school gaan maken kans op gratis tickets voor het spoorwegmuseum. Daarvoor kunnen ze hun fiets of wandelfoto plaatsen op facebook.com/gezondoppad. Alle schoolgaande kids van de basisschool in Utrecht kunnen daaraan meedoen. Ook draait vanaf vandaag een tv spotje op RTV Utrecht waarin kinderen oproepen om mee te doen met de campagne.

Een op drie leerlingen met auto
In Nederland worden één op de drie basisschoolkinderen met de auto naar school gebracht. Dit terwijl 97% van de leerlingen op fietsafstand (2 km) woont. Vaker fietsen of lopen is niet alleen gezonder voor kinderen zelf maar is ook beter voor de luchtkwaliteit en dus gezonder voor alle inwoners in Utrecht. Ook een op de drie autoritten in de Provincie is onder de 7 km en kan makkelijk met de (elektrische) fiets gedaan worden. Na België heeft Nederland een van de meest vervuilde luchten in Europa. Hierdoor sterven Nederlanders gemiddeld 12 maanden eerder. In steden als Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein zijn deze gemiddelden nog hoger door de hoge concentraties roet, stikstofdioxide en fijnstof.

GezondOpPad LekkerLopenFijnFietsen from Mattheus Bleijenberg on Vimeo.