Amersfoortse raadsleden nemen kijkje bij zonneweide in De Bilt

februari 2, 2017

Amersfoortse raadsleden nemen kijkje bij zonneweide in De Bilt

Vrijdag 27 januari organiseerde de NMU een excursie voor Amersfoortse gemeenteraadsleden. Samen met Wethouder Milieu, Menno Tigelaar en een aantal initiatiefnemers voor zonne-energieprojecten gingen de volksvertegenwoordigers op bezoek bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in De Bilt. Daar ligt sinds vorig jaar een prachtige zonneweide naast de rioolwaterzuivering.

DSC_0019..Dijkgraaf Patrick Poelmann heette ons welkom en toonde zich trots. Alle eer gaf hij overigens aan de Biltse Energiecoöperatie BENG! Dit burgerinitiatief, zo lichtte de enthousiaste Christoph Buter toe, heeft inderdaad initiatief genomen voor deze zonneweide. Oorspronkelijk bedoeld voor inwoners van de gemeente De Bilt, maar door omstandigheden uiteindelijk, en in goed overleg, in eigendom van het waterschap.  Wethouder Anne Brommersma prees dit initiatief van haar inwoners, en hoopt op meer projecten van deze aard. Gemeente beraadt zich op hoe zij dit soort initiatieven verder kan stimuleren en faciliteren en zal regels en beleid hiertoe aanpassen.

De negen gemeenteraadsleden toonden zich allen positief over zonne-energie. Op zich bieden zij graag kansen in Amersfoort, ofschoon voor sommige fracties er vraagtekens geplaatst werden bij de haalbaarheid van grootschalige zon, in verband met vermeende effecten op landschap en natuur. De NMU denkt graag mee over hoe zon zo goed mogelijk ingepast kan worden in het landschap en gecombineerd kan worden met andere functies, zoals bijvoorbeeld educatie en natuur. Solarpark De Kwekerij in Hengelo biedt wellicht inspiratie.