Ambities voor energiebesparing in Utrechtse huursector moeten omhoog

juni 24, 2014

Ambities voor energiebesparing in Utrechtse huursector moeten omhoog

Woensdagavond 11 juni organiseerde de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU), dit keer samen met bewonersplatform De Bundeling, voor het derde jaar op rij het StookjeRijk / Jan de Jong debat. Onderwerp was ‘Energiezuinig huren in de stad Utrecht; betaalbaar wonen is energiezuinig wonen’.

Dagvoorzitter Michel Jehae gaf wethouder Wonen Paulus Jansen de gelegenheid de avond af te trappen. Hij vroeg zich openlijk af of we in deze stad beter kunnen gaan voor kleine besparingsstappen voor veel huurders, of ons richten op Nul-op-de-meter renovaties voor een kleiner aantal huurders.

Volgens Jansen zijn die laatste soort renovaties (je hebt als huurder geen energie rekening meer!) pas over vijf jaar echt mogelijk.. dus ‘Ga vooral door met renovatieplannen die er al zijn en pak zoveel mogelijk woningen aan’, was zijn devies. Lees hier het volledige verslag van de avond.

Tweede debat op 1 oktober

Op 1 oktober organiseren de NMU en De Bundeling het tweede Jan de Jong-debat. Onderwerp: (On)betaalbaarheid van woonlasten in de Utrechtse huursector.

Utrecht loopt voorop in zogenoemde Nul-op-de-Meter-renovaties. Maar wat betekent zo’n renovatie voor de portemonnee van de huurder? En, niet te vergeten, hoe ziet de huurontwikkeling van zulke woningen eruit? Blijven ze behouden voor de sociale sector of dreigen ze terecht te komen in het geliberaliseerde segment?

In het verlengde hiervan komen de aanpassingen aan de BAS-afspraken (Bouwen aan de Stad) aan bod. De Bundeling heeft een advies uitgebracht om de woonlasten betaalbaar te houden. Het is nu tijd deze afspraken daadwerkelijk in de Utrechtse politiek te bespreken en uit te voeren.

Zet de datum van 1 oktober dus alvast in uw agenda! (Nadere informatie volgt nog op deze website.)