Ambitiekaart voor de Heuvelrug tekent nieuwe samenwerking

juni 9, 2017

Ambitiekaart voor de Heuvelrug tekent nieuwe samenwerking

Eén Nationaal Park Heuvelrug van Grebbeberg tot Gooimeer, om de bijzondere natuur te beschermen en ontwikkelen, is en blijft de ambitie waar alle betrokken partijen voor gaan. Dat blijkt uit de gemaakte ambitiekaart. Negen maanden na de startbijeenkomst, maakten de partijen op 8 juni de balans op: het vertrouwen en de samenwerking zijn gegroeid en er ontstaat een nieuwe beweging.

Er waren zo’n negentig deelnemers, zowel bestuurders als medewerkers van de betrokken gemeenten, provincies Utrecht en Noord-Holland, maatschappelijke organisaties, belangenverenigingen en landgoedeigenaren aanwezig. Gedeputeerde Mirjam Maasdam van de provincie Utrecht sprak haar waardering uit voor de inzet, betrokkenheid en vooral ook het enthousiasme van de aanwezigen. De bijeenkomst stond in het teken van de ruimtelijke ambities en wat er voor nodig is deze waar te maken.

ambitiekaart

Ruimtelijke ambities op ambitiekaart

Welke ruimtelijke ambities hebben de komende 10 jaar prioriteit om de bijzondere natuur, het landschap, de cultuurhistorie en recreatie van de Heuvelrug te behouden en te ontwikkelen? Samen met een groot aantal gebiedspartijen, betrokken vrijwilligers en lokale belangen- en gebruikersgroepen is dit de afgelopen maanden in beeld gebracht, met medewerking van o.a. de NMU. Het resultaat is samengevat in een ambitiekaart en brochure.

Een nieuwe beweging

Het mogelijk maken van de ruimtelijke ambities vraagt een nieuwe vorm van samenwerking tussen de partijen en nieuwe vormen van financiering. Ook daar ging het tijdens de bijeenkomst over. Voorzitter Nationaal Park Heuvelrug nieuwe stijl, Janine Caalders, zegt hierover: ‘Deze nieuwe beweging zie je gelukkig ontstaan. Het vertrouwen in het Nationaal Park en in de samenwerking is gegroeid. Dat maakt dat we het komende half jaar de belangrijke stap kunnen gaan zetten van ambitie naar uitvoeringsprogramma, met afspraken over organisatie en financiering.