Al 140 activiteiten in Nacht van de Nacht

september 21, 2015

Al 140 activiteiten in Nacht van de Nacht

Tijdens de Nacht van de Nacht van 24 oktober staan er nu al meer dan 132 bijzondere activiteiten in het donker in de planning. Op nachtvandenacht.nl komen er dagelijks nieuwe activiteiten bij in alle provincies. Zo geeft sterrenkundige Govert Schilling een masterclass sterrenkunde tijdens een diner in het donker op landgoed de Reehorst in Driebergen. Cabaretier Vincent Bijlo werkt mee aan unieke rondleidingen in een donker Fort Vechten. Enkele activiteiten zijn nu al volgeboekt, zoals de nachtwandeling door de Oostervaardersplassen (het decor van de film de Nieuwe Wildernis).  

Veel grote bedrijven doven verlichting en steunen de Nacht

De Natuur en Milieufederaties organiseren de campagne dit jaar voor de elfde keer. Tijdens de Nacht van de Nacht doven ook honderden bedrijven en gemeenten de reclameverlichting en aanlichting van gebouwen. Bedrijven en gemeenten kunnen zich aanmelden op de website. Nu al hebben Ikea, Rabobank, Interpolis, Achmea, FBTO, Zilveren Kruis, Albron en Siemens aangegeven aanlichting of reclameverlichting te doven.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Door spaarzamer en slimmer te verlichten kan veel geld en energie bespaard worden. Ook heeft voldoende duisternis een positief effect op de gezondheid en afweersysteem van mens en dier. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Melatonine, een hormoon dat in het donker wordt aangemaakt versterkt ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker.

Veel leuke activiteiten in de hele provincie

In de provincie Utrecht staan in totaal nu al meer dan tien activiteiten aangemeld die tijdens de Nacht van de Nacht georganiseerd worden. Zoals een Silent Disko dansfeest met kaarslicht in Fort Vechten, nachtvlinders lokken met geheimzinnige smeerseltjes in Eemland en een spannende nachtwandeling in de bossen van Austerlitz. De activiteiten staan op de speciale webpagina.