500 mensen demonstreren tegen verbreding Ring

juni 6, 2016

500 mensen demonstreren tegen verbreding Ring

Zo’n 500 mensen kwamen zondagmiddag naar Lunetten om te demonstreren tegen de verbreding van de Ring Utrecht. Ze noemen het plan van de regering een ‘ramp voor stad en natuur‘. De demonstratie, met optredens van Vincent Bijlo en Anna Fernhout, werd georganiseerd door bewoners- en milieuorganisaties, ondersteund door de NMU.

Minister Schultz wil de A27 tussen Lunetten en Rijnsweerd verbreden naar twee keer zeven banen. Ook wordt de verbindingsweg van de A28 naar de A27 verbreed en wordt knooppunt Rijnsweerd een 12 meter hoog ‘Prins Clausplein’ met fly-overs. Tot 20 juni kan iedereen bezwaar maken tegen de plannen.

De bewoners, milieugroepen en politieke partijen vrezen extra geluidsoverlast en luchtverontreiniging. Bovendien moet voor de A27 een stuk van het bos van Amelisweerd verdwijnen. Zondag vond in de brandende voorjaarszon op een terrein nabij station Lunetten een protestmanifestatie plaats. Kerngroep Ring Utrecht, een samenwerkingsverband van milieuorganisaties en lokale bewoners, zag ondanks die brandende zon toch 500 mensen op de demonstratie afkomen. Er waren optredens van cabaretier Vincent Bijlo en zangeres Anna Fernhout (zie de video’s).

Roland Pereboom van de Kerngroep Ring Utrecht, waaraan ook de NMU meedoet, lichtte toe dat de plannen voor de verbreding van de snelwegen te ingrijpend zijn, zowel op de korte als op de lange termijn. ‘Het begint al met bouwoverlast, hoge uitvoeringsrisico’s en acht jaar verkeerschaos. Opnieuw wordt Amelisweerd gekapt en andere natuur aangetast. De luchtkwaliteit neemt af en de geluidsoverlast neemt toe.’

Het plan lost volgens Pereboom de files tijdens de spits in stad en regio niet op, maar laat die op sommige plekken juist toenemen. ‘Bovendien kun je binnen de stad niet verbreden, en door de enorme verkeersaanzuigende werking vanwege de snelwegverbreding loopt het daar vast.’ Per saldo neemt de verkeersveiligheid af, zo blijkt uit onderzoek. ‘Buiten de Ring neemt het verkeer namelijk toe, met meer files door ongelukken en incidenten als gevolg.’

Tegenstanders van de plannen kunnen een petitie tekenen en een zienswijze indienen. Bij dat laatste kunnen ze de hulp inschakelen van de Zienswijze Schrijfhulp.