Talkshow ‘De gezonde stad’ – Centraal Museum Utrecht x TivoliVredenburg

Talkshow 'De gezonde stad' - Centraal Museum Utrecht x TivoliVredenburg

13 juni 2022 - 13 juni 2022
20:00 - 21:30

Uitnodiging

In samenwerking met TivoliVredenburg presenteert het Centraal Museum een programma rondom de tentoonstelling De gezonde stad. Kunst van het overleven door de eeuwen heen. ‘Healthy Urban Living’ is een belangrijk thema van Utrecht vandaag de dag, maar de vraag hoe de ideale gezonde stad eruit moet zien is al eeuwenoud. Dit jaar is het 900 jaar geleden dat Utrecht stadsrechten kreeg, en al die tijd hebben de Utrechters gewerkt om zichzelf en hun stad zo gezond mogelijk te houden. Zo was het schoonhouden van de stad en ook het hergebruiken van bouwmaterialen en afval al in de Middeleeuwen aan de orde van de dag. Ook schommelt de gezondheid van de stedelingen door de tijd heen, en is er niet sprake van een opgaande lijn. Is er een verband tussen afnemende gezondheid en toenemende sociale ongelijkheid?

Is gezond stedelijk leven voor iedere Utrechter toegankelijk? Wat is er voor nodig om tot een meer duurzame stad te komen, waarin de circulaire economie de ruimte krijgt? Hoe ziet de ideale ‘gezonde stad’ er eigenlijk uit? Welke lessen kunnen we leren van de Utrechters van nu, maar ook van de Utrechters die ons voor zijn gegaan?

Samen met historici en verschillende Utrechtse organisaties verkennen we de vraag wat we moeten doen om tot een gezonde stad voor iedereen te komen. Kunnen we daarbij ideeën uit het verleden recyclen voor het heden en wat kunnen of moeten we daar nog aan toevoegen?

Dit doen we met niemand minder dan conservator René de Kam (Centraal Museum), historicus Janna Coomans, oud-hoogleraar volksgezondheid Johan Mackenbach, Bianca Ernst (Hof van Cartesius), Elisa van Dam (De Clique), Caroline Sarolea (Al Amal), Annelies de Jong (Solgu) en Annette Schlingmann (Meetellen Utrecht). De presentatie is in handen van Ebru Aydin.

Graag nodigen we je van harte uit om het programma bij te wonen.

Praktische informatie:

Locatie: Tivoli Vredenburg, zaal Club9
Tijd:       Inloop 19:30 uur
Start programma 20:00
Einde:    21:35 uur

Terug naar agenda

Talkshow ‘De gezonde stad’ – Centraal Museum Utrecht x TivoliVredenburg

TivoliVredenburg, Vredenburgkade, Utrecht, Netherlands