Natuurlezing over het Geopark Heuvelrug

Natuurlezing over het Geopark Heuvelrug

28 februari 2023 - 28 februari 2023
20:00 - 22:00

  • Organisatie: Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort
  • Kosten: gratis

De Utrechtse Heuvelrug staat centraal op de natuurlezing van 28 februari 2023 in het Groene Huis. Landschapsgids Kees de Heer vertelt over alle actuele ontwikkelingen rond het Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht, tegelijk geeft hij een minicursus Landschapslezen.

De acht IVN-afdelingen op de heuvelrug starten binnenkort met een gezamenlijk excursieprogramma, waarmee de aardkundige waarden van de regio in het zonnetje worden gezet. Deze excursies worden georganiseerd in nauwe samenwerking met de Stichting Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht, die dit gebied de Unesco-status van ‘Geopark’ wil geven.

Het Burgerinitiatief Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht richt zich op de gehele stuwwal, vanaf de Grebbeberg tot aan het Gooimeer. Kees de Heer beschrijft de aardkundige en de cultuurhistorische waarden van deze regio, die ook een rijke flora en fauna kent.

Het tweede deel van de natuurlezing is een minicursus landschapslezen. We gaan oefenen met de vier-brillenmethode van Leesbaar Landschap. De variatie in de bodem, reliëfverschillen, biodiversiteit, kavelpatronen, landgoederen en buitenplaatsen, heidevelden en zandverstuivingen, alles komt aan bod.

Het derde deel van de lezing gaat over het recente beleid voor de heuvelrug, want voor het Geopark breekt nu een spannende tijd aan. De stichting heeft steun en subsidie aangevraagd bij de provincies Utrecht en Noord-Holland, maar beide provincies weigeren tot nu toe om de Geopark-status te omarmen. Intussen is de gemeente Amersfoort wel bezig om met het Geopark een informatieboekje over de aardkundige waarden te maken. Verder heeft de gemeente eind vorig jaar een speciale ‘Heuvelrugvisie’ opgesteld, we vissen de krenten uit de pap.

De lezing is ook online te volgen via https://us06web.zoom.us/j/85625578688. Vragen stellen kan echter alleen live in Het Groene Huis.

meer informatie bij  IVN Amersfoort

Terug naar agenda

Natuurlezing over het Geopark Heuvelrug

Het Groene Huis, Schothorsterlaan, Amersfoort, Netherlands