Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Geld en energie besparen voor vve’s

Geld en energie besparen voor vve’s

Ook als Vereniging van Eigenaren kun je veel doen aan energiebesparing en -opwekking. Je kunt de servicekosten investeren in energiebesparing, om de investering weer terug te verdienen via lagere energiekosten. En ook de reserves zijn in te zetten. Hoe je dat aanpakt hoor je tijdens een driedelige cursus!

Energiebesparing bij Verenigingen van Eigenaren biedt veel kansen. Leden van VvE’s betalen servicekosten voor verwarming en verlichting van algemene ruimtes, lift e.d. Via deze servicekosten kun je investeringen doen voor energiebesparing die later via besparing op de energiekosten terugbetaald worden. Daarnaast zijn VvE’s verplicht ‘actief’ te worden en reserves op te bouwen voor onderhoud. Vanuit deze reserves zijn ook energiemaatregelen  te nemen.

In opdracht van U-Thuis (15 samenwerkende gemeenten) organiseert de NMU, in samenwerking met de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU) een cursus energiebesparing voor Verenigingen van Eigenaren.

kerkrade-west-1 energiesprong

Het programma

Avond 1, 29 maart: Draagvlak en proces

Je wilt wat gaan doen binnen je VvE, maar hoe krijg je iedereen mee? Wat voor stappen zijn nodig of aan te raden om voldoende draagvlak te verkrijgen voor je plannen? Bij het bestuur, bij de ALV? Hoe organiseer je inspraak en betrokkenheid? Wat mag er juridisch wel en wat kan er niet? Hoe ziet een goed plan eruit? Waar moet je aan denken?  Mimi Slauerhoff van Programma Energiesprong heeft hier studie naar verricht en deelt haar kennis en ervaringen. Locatie: Gildenborchzaal in het gemeentehuis van Nieuwegein (Stadsplein 1).

Avond 2, 19 april: Techniek 

Jan Nieuwveld van Seinen Energy Solutions heeft ervaring met VvE’s en deelt zijn kennis hierover. Hoe ziet een Groen MeerjarenOnderhoudsPlan eruit? Welke maatrelen neem je sowieso omdat ze snel zijn terugverdiend, en welke maatregelen kun je nemen als je op langere termijn denkt en de investering (kostenneutraal) betaalt uit de servicekosten? Welk ambitieniveau streef je na? Wat betekenen de keuzes voor onderhoud en voor comfort in de woning? Locatie: Cultuurhuis/Gemeentehuis in Doorn (Kerkplein 12).

Avond 3, 17 mei: Financiën

Je wilt met je VvE aan de slag. Te nemen maatregelen zijn bekend. Maar hoe ziet de businesscase eruit? Je kunt kijken naar maatregelen apart (bijvoorbeeld plaatsing van zonnepanelen), of naar een totaal pakket, zelfs naar een renovatie naar ‘Nul-op-de-meter’. Wat kun je betalen uit reserves van de VvE, wat uit de servicekosten en voor welk deel trek je vreemd vermogen aan? Wat doet de investering met de waarde van de woningen?  Ronald van der Klauw (Wocozon, NRG031, Energiesprong) neemt je mee in zijn ervaring en duidt de mogelijkheden en uitdagingen. Locatie: volgt nog

U-Thuis logoosAanmelden

Heb je vooraf al specifieke vragen, dan kun je deze kwijt in het aanmeldformulier. Wij zullen je vragen in de voorbereiding meenemen!Wil je hierbij zijn? Dan graag hieronder aanmelden.

Je krijgt na aanmelding een bevestiging. Informatie over de locatie van Avond 3 volgt na aanmelding.

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI