Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Prettig en duurzaam wonen in Het Burgje Odijk

Prettig en duurzaam wonen in Het Burgje Odijk

Aardgasvrij wonen: een duurzame keuze
In het hele land gaan we van het aardgas af. Alle woningeigenaren zullen op termijn verplicht worden om hun woning hierop aan te passen, bijvoorbeeld door hun CV ketel te vervangen door een warmtepomp. U kunt die keuze nu al maken. Op aanraden van Natuur en Milieufederatie Utrecht bieden de ontwikkelende partijen Nijhuis Bouw en Explorius Gebiedsontwikkeling u de mogelijkheid om uw woning in Burgje Odijk toekomstbestendig te maken. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook een slimme investering om de waarde van uw huis te verhogen.


Hoe ziet een aardgasvrije woning in Het Burgje eruit?
In een aardgasvrije woning wordt het huis en het sanitair water elektrisch verwarmd. Hiervoor is een lucht-water warmtepomp nodig. De aardgasvrije woningen in Het Burgje worden aangeboden met een Mitsubishi Electric Ecodan 5kW lucht-water warmtepomp. Deze komt in de plaats van de CV-ketel. De boiler heeft een inhoud van 200 liter, die de dagelijkse behoefte voor een gemiddeld huishouden dekt. De warmtepomp haalt 75% van zijn energie uit de buitenlucht. Hij wordt gecombineerd met vloerverwarming en warmtepanelen.

Zonnepanelen
Omdat een warmtepomp elektriciteit gebruikt, is het slim om zoveel mogelijk energie zelf op te wekken met zonnepanelen. Naast de standaard zonnepanelen die de ontwikkelaars aanbieden, kunt u afhankelijk van de woning, nog extra zonnepanelen nemen.

Download de infosheet ‘Hoe kan ik zelf energie opwekken en opslaan?

Wat kost mijn aardgasvrije woning?
Een aardgasvrije woning is in aanschaf duurder dan een vergelijkbare woning op aardgas. Daarentegen zijn de energielasten lager en is de verkoopwaarde van een aardgasvrije woning hoger. Een duurzame investering dus. De extra investering voor uw aardgasvrije woning bedraagt €17.500. Over deze meerprijs kunt u een subsidie krijgen van €1.800. Om de warmtepomp zijn werk te laten doen, zal wel het elektriciteitsverbruik stijgen. Er zijn echter geen kosten voor aardgasgebruik, een gasaansluiting en toekomstige vervanging van de CV-ketel. Bovendien kunt u de benodigde elektriciteit geheel of grotendeels  zelf opwekken met extra zonnepanelen.

Download de infosheet ‘Kosten en financiering aardgasvrije woning’ met rekenvoorbeeld


Aardgasvrij wonen in de praktijk
In verschillende gemeenten zijn wijken gebouwd zonder aardgasaansluiting. Woningen zijn dan voorzien van bijvoorbeeld zonnepanelen, bodemwarmtepompen / luchtwaterwarmtepompen, douche met warmteterugwinning, balansventilatie met warmteterugwinning en driedubbel glas. De NMU organiseert informatiebijeenkomsten met ervaringsdeskundigen en excursies naar dit soort voorbeeldwijken voor huiseigenaren.  Geïnteresseerd? Neem contact met ons op!

Meer doen
Duurzaamheid gaat al snel over energie. Maar ook op gebied van mobiliteit, groen, klimaatadaptatie en circulaire economie zijn maatregelen te nemen in een nieuwe woonwijk.

Download de tips om Het Burgje duurzamer te maken

Ieke Benschop
Energiebesparing, windenergie en CO2 Bank Utrecht
Telefoonnummer: 06 16 878 023
i.benschop@nmu.nl
Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI