Energietuin Mastwijk

Energietuin Mastwijk

Op de voormalige vuilstort in Mastwijk (Montfoort) werken Afvalzorg en NMU samen aan de ontwikkeling van een Energietuin. Daarin gaat duurzame energie straks samen met openbare natuur, recreatiemogelijkheden en educatie. En dat niet alleen: we ontwerpen en maken de Energietuin samen met de omgeving. Zo moet een beleefbaar landschap ontstaan dat meerwaarde levert voor het gebied.

Een Energietuin?

Een Energietuin! Een plek waar we duurzame energieopwekking op een creatieve manier inpassen in de openbare, groene ruimte. Naast zonnepanelen en mogelijk ook biomassa en kleinschalige windenergie, komen er allerlei soorten beplanting. Op dit moment zijn er drie van zulke tuinen in ontwikkeling. En dat is nog maar het begin van onze beweging: de inzet is dat veel meer duurzame energieprojecten beleefbaar en multifunctioneel worden. Zie ook de definitie van De Natuur en Milieufederaties.

De Energietuin in Montfoort

Ook in Montfoort wordt gewerkt aan een Energietuin, langs de Mastwijkerdijk. De oude stortplaats is de afgelopen jaren volledig gesaneerd. Hij biedt nu volop ruimte voor zonnepanelen en mogelijk ook biomassa en kleinschalige windenergie. Er komt een verscheidenheid aan begroeiing, en we maken het terrein aantrekkelijk voor allerlei soorten. Zo krijgen de planten en dieren in het gebied een steuntje in de rug.

Veel te beleven

Daarnaast zijn er ideeën voor een educatief wandelpad, een uitkijkpunt tot aan de Utrechtse Dom, en andere elementen die de belevingswaarde vergroten. Zo ontstaat een aantrekkelijk gebied waar omwonenden en andere bezoekers kunnen recreëren. We ontwerpen de Energietuin samen met de omgeving en belanghebbenden, zoals gemeente Montfoort, provincie Utrecht en lokale organisaties, en voeren hem ook samen uit.

Meer weten?

Hou deze pagina in de gaten om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen rondom de Energietuin. Voor vragen over de Energietuin kun je terecht bij Gerben de Vries!

Mogelijk gemaakt door de Postcode Loterij

Net als andere Energietuinen wordt ook dit project mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Postcode Loterij.

Afbeelding plankaart: Florian Becker, WUR

Nieuws over energietuinen