Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Agroforestry kan nieuwe standaard worden voor duurzame landbouw

Agroforestry kan nieuwe standaard worden voor duurzame landbouw

Agroforestry, waarbij akkerbouw wordt gemengd met boomteelt, kan binnen vijftien jaar uitgroeien tot een nieuwe landbouwstandaard van Nederland. Dat is een conclusie van de  dialoogbijeenkomst die Wageningen University & Research op 4 april in Flevoland organiseerde. Agroforestry kan als duurzaam, natuurinclusief en regeneratief productiesysteem een belangrijke bijdrage leveren aan het verduurzamen van de landbouw, denken de deelnemers.

AgroforestryZowel landbouw als maatschappij hebben oren naar agroforestry vanwege de perspectieven voor het verduurzamen van de landbouw, door de positieve impact op biodiversiteit, milieuvriendelijke gewasbescherming, waterkwaliteit en opbrengsten. En last-but-not-least zorgt agroforestry ook voor een aantrekkelijker landschap om in te wonen en te recreëren.

Wereldwijd wordt er al veel gewerkt met de mengteelt van meerjarige planten, zoals bomen en struiken, en eenjarige gewassen zoals groentes en granen. Deze combinatie van bomen en ‘gewone’ gewassen wordt agroforestry genoemd, een natuurinclusieve en duurzame manier van landbouw bedrijven. Voor de Nederlandse situatie komt deze mengteelt nu ook binnen handbereik.

Lees meer op de website van de WUR.

Max ZevenbergenLinkedin profiel van Max Zevenbergen
Landelijk gebied en groene ruimte
Telefoonnummer: 06 41 525 451
m.zevenbergen@nmu.nl

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI