Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Duurzaamheidsprijs

Duurzaamheidsprijs

Op 10 oktober 2017 wordt de provinciale Utrechtse Duurzaamheidsprijs weer uitgereikt! Dit jaar gaat de prijs naar projecten of initiatieven in de provincie Utrecht die bijdragen aan een circulaire economie. Nog vier finalisten strijden om de eindzege! Van 21 augustus tot en met 8 september kun jij stemmen op jouw favoriet. Samen met de stemmen van de juryleden kun jij dan mede bepalen wie de Duurzaamheidsprijs dit jaar wint. Bekijk hier de filmpjes en breng snel jouw stem uit!

Lease a Jeans – MUD Jeans

Wat als we allemaal onze eigen rommel opruimen? Deze simpele gedachte is het begin van de MUD manier van denken. De druk om zo snel mogelijk zo veel mogelijk te produceren leidt tot gezond- en veiligheidsrisico’s. MUD Jeans werkt aan alternatieve manieren.

Met het concept Lease-a-jeans produceert en leaset MUD Jeans fair-trade jeans van biologisch katoen (en zonder chemicaliën). Na een jaar kun je de jeans houden, of je kunt de jeans ruilen voor een nieuwe lease-jeans in ruil voor korting. MUD Jeans neemt de gedragen jeans na gebruik dan weer terug om te recyclen. Bekijk hier de website van MUD Jeans.

Instock

Een derde van de voedselproductie wordt verspild. Wereldwijd is dat 1,3 miljard ton per jaar! Instock is een restaurantketen, die letterlijk en figuurlijk voedselverspilling op de kaart zet. Instock haalt onverkochte producten op bij supermarkten en andere producenten. Denk hierbij aan groente en fruit met een schoonheidsfoutje, brood van een dag oud of overschot van vlees en vis. De creatieve instock chefs maken hier elke dag heerlijke gerechten van. Gasten kunnen zich laten verrassen met een ontbijt, lunch of diner gemaakt van de oogst van de dag. Inmiddels heeft Instock al meer dan 260.000 kilo aan eten gered.

Instock wil voedselverspilling tegengaan en bewustzijn creëren rondom het onderwerp. Dit doen ze in letterlijke zin door te koken met producten die anders verspild zouden worden. Bekijk hier de website van Instock.

i-did

Ieder jaar veroorzaken consumenten en bedrijfsleven 240 miljoen kilo aan textielafval. Hiervan belandt 130 miljoen kilo tussen het normale afval. Zonde, vindt i-did, want het is een enorme verspilling van kostbare energie, grondstoffen en mensenwerk. i-did wil hier verandering in brengen en maakt producten met circulaire materialen. Afgedankte kleding en (bedrijfs)textiel dat anders zou worden vernietigd, wordt omgezet naar vilt. Met dit vilt worden nieuwe, hoogwaardige designproducten gemaakt. Door te laten zien dat ook niet meer draagbare kleding als grondstof kan dienen voor nieuwe producten, stimuleert i-did textielinzameling en circulaire economie.

In het MVO-atelier van i-did werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen die nog geen werkervaring in Nederland hebben. i-did helpt hen hun kracht te ontdekken en een mooie start te maken op een veilige plek, van waaruit zij kunnen doorgroeien naar een baan. Bekijk hier de website van i-did.

Circulair Paviljoen The Green House

Circulair Paviljoen The Green House is een volledig circulair en zeer duurzaam paviljoen met horeca- en vergaderfuncties. Het paviljoen zal de komende 15 jaar op levendige wijze invulling geven aan de plek op de hoek van de Croeselaan en de Rabostraat in Utrecht. Vanwege het tijdelijke karakter is het paviljoen volledig demontabel en wordt over 15 jaar elders, in dezelfde of een andere vorm, weer opgebouwd, vanwege het modulaire ontwerp. Zelfs de fundering is demontabel. Verder wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikte materialen. Zo komt de glazen gevelbekleding van de voormalige naastgelegen Knoopkazerne. Een ander belangrijk kenmerk van het paviljoen is dat zo veel mogelijk producten geleased worden of geleverd worden naar gebruik en daarmee in bezit blijven van de leverancier, met een volledig circulair businessmodel als resultaat.

De circulariteit van The Green House valt of staat daarnaast met de innovativiteit en flexibiliteit van de leveranciers en de mate waarin zij daarin meedenken. Dat wordt onder andere gedaan door geen producten meer van hen af te nemen, maar door over te stappen op pay for use. Daarnaast is de ambitie voor een keuken zonder stekkers, om op die manier een keuken te realiseren die door de jaren heen steeds minder energie verbruikt. Ook in de bereiding van eten en drinken vind je dit streven terug; lokaal verworven ingrediënten spelen een belangrijke rol hierin.

Ook voor het productgebruik tijdens de exploitatie wordt gestuurd op circulariteit. Belangrijke eyecatcher hierin is een inpandige en voor publiek toegankelijke kas voor professionele voedselproductie. In deze ‘urban farm’ worden groenten en kruiden verbouwd die worden verwerkt in de maaltijden die restaurant The Green House serveert.

Mede door het organiseren van activiteiten met circulariteit als thema, zal The Greenhouse een belangrijke bijdrage leveren aan in de placemaking van het hele gebied. Daarnaast wordt gewerkt aan een inclusieve samenleving, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen te bieden op werkzaamheden.

The Green House wordt ontwikkeld door Strukton, Ballast Nedam en Facilicom samen met de exploitant Albron. Bekijk hier de website van The Green House.

 

 

 

 

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI