Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Nacht van de Nacht 2018

Nacht van de Nacht 2018

Op zaterdag 27 oktober wordt voor de 14e keer de Nacht van de Nacht georganiseerd. De Natuur en Milieufederaties roepen dan bedrijven en gemeenten op om de lichten te doven van gebouwen, kerken, straten en pleinen. En in het hele land vinden er honderden activiteiten plaats in het donker zoals nachtwandelingen, sterrenkijken, vleermuizen spotten ed. Afgelopen jaar was de Nacht van de Nacht groter dan ooit met 45000 bezoekers, 500 activiteiten en 200 gemeenten en bedrijven die de lichten doofden. Kijk voor alle activiteiten in 2018 op www.nachtvandenacht.nl

Doel

In (aanloop naar) de Nacht van de Nacht vragen de Natuur en Milieufederaties aandacht voor lichthinder en energiebesparing. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Overdadige verlichting verstoort mens en dier en verspilt onnodig veel energie. Voor gemeenten en bedrijven zijn aanbevelingen gemaakt voor duurzaam verlichten.  Door duurzamer te verlichten (donker waar het kan en licht waar het moet) en over te stappen op dimbare led verlichting kunnen bedrijven en gemeenten veel geld en energie besparen.

Publiekscampagne

De Nacht van de Nacht campagne is een unieke maatschappelijke campagne waarin honderden bedrijven, maatschappelijke organisaties en gemeenten in samenwerken. En waarbij tienduizenden mensen kunnen genieten van de vele activiteiten in het donker. Publiek kan ervaren hoe mooi een donkere nacht kan zijn en wat je daar zelf aan kunt doen. Het bedrijfsleven en (gemeentelijke- en landelijke) worden geïnformeerd en opgeroepen om spaarzamer en duurzamer te verlichten. En het uiteindelijke doel is om Nederland langzaam iets donkerder te laten worden.

Effect

En dat lijkt te lukken.  Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld en werd afgelopen tientallen jaren steeds lichter. Maar nu neemt die toename af en lijkt het erop dat Nederland de komende jaren weer langzaam donkerder kan worden. Veel gemeenten schakelen over op duurzame led verlichting en doven en dimmen die daar waar dat mogelijk is. Dit bespaart gemeenten tienduizenden tot honderdduizenden euro’s per jaar. Ook dimt en dooft Rijkswaterstaat steeds vaker lichten op (snel) wegen.

Alleen de toename van reclameverlichting kan roet in het eten gooien

Terwijl je bij gemeenten en overheden de duurzame trend  ziet om steeds meer onnodige lichten te doven en te dimmen zie je bij reclameverlichting het tegenovergestelde.  Doordat licht ‘goedkoper’ wordt neemt de hoeveelheid reclameverlichting en reclamezuilen toe. Ook worden nieuwe technieken ingezet om hele felle led tv-schermen van tientallen meters breed in te zetten die vaak een  verblindend effect hebben langs snelwegen. Reclameverlichting in winkelgebieden en steden blijft vaak de hele nacht branden terwijl er nauwelijks nog iemand langsrijdt. Uit onderzoek van de Natuur en Milieufederaties blijkt dat 8 van de 10 Nederlanders vindt dat reclameverlichting en aanlichting van gebouwen ’s nachts na 0.00 uur uit mag. “Afgelopen jaar hebben we ons binnen de campagne gericht op bedrijven en hebben we een 20 tal aanbevelingen opgesteld voor bedrijven, dit jaar staat reclameverlichting centraal in de campagne”, aldus Mattheus Bleijenberg, projectleider van de Nacht van de Nacht.

 

Mattheus BleijenbergLinkedin profiel van Mattheus Bleijenberg
Communicatie / campagnes
Telefoonnummer: 06 53 353 793
m.bleijenberg@nmu.nl
Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI