Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Thema-avond: Gemeenschaps-landbouw bindt boeren en burgers

Thema-avond: Gemeenschaps-landbouw bindt boeren en burgers

Consumenten zijn heel direct betrokken bij gemeenschapslandbouw. In opdracht van de Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU) deed een student van Wageningen University & Research onderzoek naar CSA in Nederland. Max Zevenbergen van de NMU vertelt op deze avond aan de hand van de resultaten meer over het begrip gemeenschapslandbouw en hij gaat in op de kansen die er zijn voor de provincie Utrecht. Daarna vertelt Henk Vroom van Herenboeren Soest e.o. over een van die CSA-initiatieven: de Herenboerderij in Soest. Daarna is er gelegenheid tot discussie over de mogelijkheden van deze natuur- en milieuvriendelijke initiatieven.

Dat alles gebeurt op woensdagavond 17 oktober 2018 in de molenaarskamer van molen De Windhond in Soest.

Burgers zijn meer betrokken bij het werk van de boer als ze die boer steunen in zijn werk. Dat kan bijvoorbeeld door het bedrijfsrisico te delen. Consumenten nemen een aandeel in de boerderij en delen daardoor mee in de opbrengst. Wekelijks halen ze een pakket groenten, fruit en eieren op, eventueel aangevuld met vlees.

Deze beweging staat bekend als community supported agriculture (CSA), vrij vertaald: gemeenschapslandbouw. CSA is een sociaal-georiƫnteerd systeem. Het verhoogt het consumentenbewustzijn: mensen krijgen een sterkere band met (de herkomst van) hun voedsel en met de producent ervan. Ook de educatieve functie is van belang: kinderen kunnen van dichtbij zien waar hun voedsel vandaan komt en hoe het groeit. Meewerken op de boerderij behoort soms ook tot de mogelijkheden. Bovendien verhoogt CSA de gemeenschapszin als er bijvoorbeeld sprake is van een coƶperatie. CSA verbindt het platteland en de stad opnieuw en geeft de maatschappij de kans om te participeren in een systeem waarvan velen vervreemd zijn geraakt.

Meld je hier aan


Organisatie: HerenBoeren

Locatie: Molennaarskamer te Soest

Adres: Molenweg 32

Tijd: 20:00 tot 22:00

Kosten: gratis

Aanmelden is verplicht en kan via https://soest.herenboeren.nl/aanmeldingsform/

Ga naar de website

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI