Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Circulaire economie

Circulaire economie

Het kabinet wil dat Nederland in 2050 helemaal circulair is. Diverse organisaties, ook de Natuur en Milieufederatie Utrecht, werken hieraan mee. Ze willen koploper worden op het gebied van circulaire economie. Daarin worden kringlopen gesloten; het afval van vandaag is de grondstof voor morgen. Dit jaar zijn er extra activiteiten rondom circulaire economie, ook in het kader van Cirkelregio Utrecht.  

cirkelregio UtrechtOp naar de Cirkelregio Utrecht

Voor circulaire economie geldt heel kort: ‘Afval = grondstof’. Kringlopen worden gesloten en partijen zorgen ervoor dat ze zo goed mogelijk hun activiteiten en logistiek op elkaar afstemmen. Ook de NMU zet zich in voor een circulaire economie. Dit doen wij door samen met het Utrecht Sustainability Institute (USI), Economic Board Utrecht (EBU), Cirkelstad Utrecht, gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort en provincie Utrecht toe te werken naar de Cirkelregio Utrecht. Afgelopen jaar is daarvoor een verkenning van de regio uitgevoerd. Hierdoor is inzichtelijk geworden welke  thema’s kansrijk zijn in deze regio. Dat zijn huishoudelijk afval, bouw en sloop, biomassa, water en luiers en incontinentiematerialen.

Momenteel wordt gekeken naar de mogelijkheden die deze stromen bieden en hoe deze kunnen leiden tot de Cirkelregio Utrecht. Bij de NMU werkt op  dit moment een stagiaire aan een afstudeeronderzoek naar circulaire economie op het gebied van biomassa in de provincie Utrecht. Tijdens het onderzoek spreekt ze met diverse betrokken partijen, zoals terreinbeherende organisaties en producenten. Zo komen kansen en knelpunten voor de ontwikkeling van een circulaire economie boven tafel.

Artikelen, rapporten en documenten

Evenementen rondom circulaire economie

Eén van de eerste landelijke activiteiten in 2016 was de Week van de Circulaire Economie. Tijdens verschillende evenementen was het mogelijk om kennis te maken met circulaire economie en met diverse plannen die al zijn ontwikkeld. Bedrijven konden ontdekken of circulaire economie ook bij hen past.

Begin februari 2016 vonden ook nog het Circulaire Economie Congres en de Masterclass Circulaire Economie plaats in de Brabanthallen. Deze dagen waren bedoeld voor alle stakeholders die zich willen inzetten voor de circulaire economie. Lees hier een verslag van het Congres Circulaire Economie.

Op donderdag 24 maart organiseerde de NMU de ronde tafel ‘Biomassa: samen kansen benutten’. Het doel van deze tafel was om partijen uit de regionale biomassaketen samen te brengen, knelpunten en kansen betreft de hoogwaardige inzet van biomassa te bespreken en te komen tot vervolgstappen. Zie verder het verslag.

Josja Veraart
Adjunct-directeur
Telefoonnummer: 030-2567 363
j.veraart@nmu.nl
Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI