Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Kennisbijeenkomst dieselbesparing

Kennisbijeenkomst dieselbesparing

Diesel besparen kan iedereen!

Maaien, mest uitrijden en voermengen… Diesel is een grote kostenpost op een melkveebedrijf. Met een aantal slimme tips kunt u aanzienlijk op uw dieselverbruik besparen. Dat is winst voor uw portemonnee en voor het milieu. Op 30 november organiseren Gebiedscoöperatie O-gen en Gebiedscommissie Utrecht-West een bijeenkomst over dieselbesparing. Teus Verhoeff van PPP-Agro Advies vertelt dan hoe u uw verbruik kunt verlagen. Melkveehouders Van Bruggen en Peek laten bovendien zien dat het in de praktijk ook echt kan. Agrariërs, loonwerkers en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom op 30 november om 20:00 uur op Boerderij Fortzicht, Voordorpsedijk 35 te Groenekan. Meer informatie en aanmelden op www.lami.nl.

In de praktijk
Melkveehouder Van Bruggen weet waar hij het over heeft. Hij houdt 110 koeien op 60 ha. met een productie van 750.000 kg melk jaar. Hij past beweiding toe en doet behalve het slootonderhoud al het (land)werk in eigen beheer. Toch verbruikt hij maar 5500 liter diesel per jaar (ca 92 liter per ha). Tijdens de avond vertelt hij hoe hij dat voor elkaar krijgt.

Bespaartips
Met een aanpassing van het rijgedrag kan iedereen al makkelijk besparen vertelt Teus Verhoeff van PPP-Agro Advies. “Maar op de lange termijn levert een goed op elkaar afgestemd machine- en trekkerpark het meeste op. Omdat het bij de aanschaf van een trekker en machines om grote investeringen gaat, is het goed om een toekomstplan te maken. Bedenk welke werkzaamheden u wilt uitbesteden aan een loonwerker en wat u zelf wilt doen. Investeer vervolgens in een trekker en machines met een capaciteit die bij elkaar past. Daarin zit volgens mij een groot potentieel aan besparing. De beste maatregel hoef ik niemand te vertellen: geen land op afstand!” Tijdens de bijeenkomst deelt Verhoeff meer tips. Kijk ook op http://lami.nl/thema/energiemanager/diesel

Energieneutrale Melkveehouderij
De bijeenkomst over dieselbesparing wordt georganiseerd vanuit het traject Energieneutrale Melkveehouderij. In Utrecht werken we toe naar een energieneutrale melkveehouderij. Een energieneutraal melkveebedrijf verbruikt op het bedrijf evenveel energie als het zelf uit duurzame bronnen (zon, wind of biomassa) opwekt. Ook het eigen dieselverbruik en dat van een ingehuurde loonwerker wordt daarin meegenomen. We laten zien dat het kan, wat er voor nodig is, wat het oplevert en wat het kost.

Agenda Vitaal Platteland
Het traject maakt deel uit van de Agenda Vitaal Platteland van de provincie. De provincie Utrecht, Gebiedscoöperatie O-gen en Gebiedscommissie Utrecht-West werken samen aan een krachtig en vitaal landelijk gebied. Waar iedereen nu, maar ook in de toekomst van kan genieten en waar ondernemers blijvend een gezond bedrijf kunnen runnen.


Organisatie: Gebiedscoöperatie O-gen en Gebiedscommissie Utrecht-West

Locatie: Boerderij Fortzicht

Adres: Voordorpsedijk 35 te Groenekan

Tijd: v.a. 19:45

Kosten: -

Aanmelden is verplicht en kan via www.lami.nl

Meer informatie: i.bottema@o-gen.nl

Ga naar de website

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI